24/06/2022 u 10:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rampa za sponu sa Kosovom i Metohijom: Put Murina-Čakor-Peć zatvoren više od 23 godine

Ovaj pravac ostao je bez putnika čak i kada je 2011. godine postavljena signalizacija

Nekada jedna od najprometnijih saobraćajnica u bivšoj SFRJ, put Murina - Čakor - Peć zatvorena je više od 23 godine, tačnije od samog početka NATO agresije, pišu Večernje Novosti.

Uprkos potpisivanju sporazuma crnogorskih vlasti sa privremenim organima vlasti u Prištini o izgradnji graničnog prelaza Kotlovi-Kućište, još prije desetak godina i formiranju ekspertske komisije za njegovo sprovođenje, put još nije otvoren.

Predsjednik Opštine Plav Nihad Canović vjeruje da će posle nedavnog razgovora sa premijerom Vlada imati sluha za inicijativu da se put što prije aktivira.

image

Canović

Foto: Arhiva

- O aktiviranju tog puta pričali smo pre nekoliko dana na sastanku koji je premijer Dritan Abazović imao sa čelnicima opština sa severa Crne Gore. Još jednom sam stavio do znanja da što prije treba uspostaviti granični prelaz na putu koji od Čakora vodi ka Peći, i to na samoj granici između Crne Gore i Kosova. Put nam je značajan radi efikasnije razmjene dobara i lakše cirkulacije ne samo lokalnog stanovništva nego i brojnih turista koji izražavaju želju da posjete ove prostore. Nadam se da su u Vladi na pravi način razumijeli ovu inicijativu i da će ona ubrzo biti pretočena u djelo, s obzirom na to da ima ogroman razvojni značaj- kazao je on. 

Predsjednik Mjesne zajednice Murina Branislav Otašević kaže da je ovaj put oduvijek bio razvojna žila kucavica cijelog kraja.

image

Otašević

Foto: DUŠAN DRAGOVIĆ

- Narod ovoga kraja vjekovima je bio prirodno upućen prema Metohiji. Putem preko Čakora kretao se ogroman broj ljudi. Peć nam je i tri puta po kilometraži bliža od Podgorice. Rat nam je prekinuo tu prirodnu vezu i stavio nam rampu ka Metohiji. Vrijeme ja da se ta rampa podigne i otvori ovaj put, koji je sagradio i još 1925. godine na velikoj svečanosti otvorio kralj Aleksandar - smatra on. 

Mišljenje predsjednika Plava, kao i građana ovog kraja dijele i turistički poslenici, koji kažu da je vrijeme da turisti iz južnog dijela Srbije, sa Kosova i Metohije i Sjeverne Makedonije, do Prokletija i prelijepih jezera u ovom kraju ne stižu naokolo, već da se ovaj pravac "oslobodi" i tako omogući olakšan prilaz.

Ovaj pravac ostao je bez putnika čak i kada je 2011. godine postavljena signalizacija i urađena rekonstrukcija puta na crnogorskoj teritoriji uz pozamašna ulaganja od oko par miliona eura.

Bez obzira što je "državna komisija stručnjaka za mjerenje teritorije Kosova" potvrdila i da "sporni Čakor" ne pripada Kosovu i Metohiji, na Čakoru, na samoj granici sa Kosmetom, i dalje stoje masivne betonske piramide koje je nekoliko mjeseci posle NATO agresije postavio KFOR.

Obrazloženja su bila različita, navodno, tako se pokušavao suzbiti šverc. Međutim, bilo je jasno da je za "međunarodnu zajednicu" to bila granica razgraničenja Crne Gore i Kosova iako su "piramide" 850 metara ulazile u teritoriju Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:25