У Загорју изграђене нове, модерне куће / -Д.Ј.
12/02/2022 u 07:17 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Развој сеоског туризма приорит мјештана Загорја: „Беранску Калифорнију” приближавају свијету

Загорје, са око 300 становника распоређених у нешто више од 90 домаћинстава, представља село вриједних домаћина који имају чиме да се похвале пред гостима који воле да уживају у предивном сеоском амбијенту

Мјештани села Загорје, смјештеног у питомој котлини између брда Буковац и Осоја, тврде да бајковити изглед њиховог мјеста ријетко кога може оставити равнодушним и да га многи због тога, као и због новосаграђених прелијепих кућа с правом називају "Беранска Калифорнија". Истичу да су из тих разлога одлучили да своје село представе као атрактивно подручје погодно за развој сеоског туризма и производњу здраве еколошке хране. Истичу да Загорје, са око 300 становника распоређених у нешто више од 90 домаћинстава, представља село вриједних домаћима који имају чиме да се похвале пред гостима који воле да уживају у предивном сеоском амбијенту.

- Довољно је рећи да наше село са толико нових кућа, по оцјени стручњака, представља једну праву природну оазу и да се од наших домова Комови, иако су поприлично удаљени, виде као на длану и схватити да се ради о привлачној дестинацији. Ако томе додамо да овдје живе узорни домаћини и да наши земљаци који су у потрази за послом отошли из завичаја улажу свој капитал у мјесто рођења онда се не треба чудити што Загорје називају "Беранска Калифорнија". Све то нас је подстакло да кренемо са увезивањем свега онога са чим располажемо како би створили добар основ за развој сеоског тиризма и како би свима који пожеле омогућили да се увјере у кавлитет здраве хране која се производи у Загорју. Искрено се надам да ћемо на овај начин успјети да наше село претворимо у још привлачније мјесто у ком ће вриједни домаћини, кроз промоцију сеоског тутизма, стварати додатни доходак - наводи предсједник Мјесне заједнице Загорје, Радован Лутовац.

image

Цркву граде за духовно јачање

-Д.Ј.

У центру села граде цркву

Мјештани Загорја у центру села граде цркве, посвећену Светом Јовану Владимиру, у циљу духовног јачања и јединства становника овог краја. Навели су да су, уз благослов епископа Епархије будимљанско-никшићког Јоаникија, озидали храм и да ће се ускоро приступити постављању бакарног крова.

- Упоредо са настојањима да ријешимо инфраструктурне проблеме, одлучили смо да ради духовног јачања и зближавања људи, градимо цркву. За кратко вријеме успјели смо да сазидамо светињу, а убрзо ћемо радити на постављању бакарног крова. Остаје да се одради још доста посла, али се искрено надамо да ћемо убрзо завршити и освештати ово свето здање које ће нас сабирати и учвршћивати у вјери и увјерењу да ће Загорје наставити да живи пуним животом – поручили су мјештани.

Подсјетио је да посебан бренд представљају млијечни производи који се справљају у Загорју и планинама на којима мјештани током љета бораве са стоком.

-Поред квалитеног меса, млијека и сира којег мјештани производе, посебно се издваја јардум као напитак који је својевремено добијао престижне награде за квалитет на међународним сајмовима и фестивалима. То је млијечни производ којег наши поједини мјештани током љета справљају од овчије варенике и који може да постане својеврсни, не само домаћи, него и свјетски бренд. Сигуран сам да ће се у то увјетити сви који дођу и пробају јардум из Загорја – наглашава Лутовац.

Мјештани су подсјетили да су у минулом периоду релизовали бројне инфераструктурне пројекте и да су на тај начин у Загорју створили завидене услове за живот налик урбаним срединама, погодним за дочек заљубеника у сјевер Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 19:25