Херцег Нови / - к.м.
03/11/2021 u 21:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Реаговање предсједника Синдиката Граничне полиције: Ријешили смо стамбено питање за преко 700 запослених

Подсjећања ради, исти таj борац за правду „борећи се за права своjих колега” на jедноj од редовних сjедница Главног одбора, jе предсjедаваjућем написао и предао захтjев за додjелу кредитних средстава, коjи му jе на истоj и одобрен, наводи се у реаговању

Поводом тврдњи Игора Рмандића, предсjедника синдикалне организациjе Граничне полициjе Херцег Нови, реаговао је предсjедник Синдиката Управе полициjе Младен Шушкавчевић, његово реаговање преносимо интегрално.

Ради истините и тачне информисаности jавности и припадника безбjедносних служби радно ангажованих у Херцег Новом, а поводом реализациjе проjекта изградње стамбеног обjекта на катастарскоj парцели 545/8 у саставу ПУП Херцег Нови, ГУР Игало, информишем Вас о сљедећем.

– Текст обjављен на порталу „Дан” 30.10.2021.год. чиjи jе аутор Игор Рмандић jе пун неистина, нетачних и измишљених података, што никако не осликава право стање ствари, нити доприноси добро службеницима безбjедносног сектора у Херцег Новом, као ни нашоj службу у цjелини. Читаjући овако написан текст, стиче се утисак да jе Синдикат Управе полициjе приватна фирма, што никако не може бити истина.

Синдикат УП jе добровољна, нестраначка и невладина организациjа коjа заступа интересе запослених у Управи полициjе и МУП-у, и коjа се бави социо-економским питањима запослених и рjешавањем њихових стамбених потреба. Ниjе нескромно поменути да смо за четири године нашег рада риjешили стамбена питања за преко 700 запослених што додjелом кредитних средстава укупно 196 стамбених кредита што куповином стана по повољним условима преко 500 расподиjељених станова.

Синдикати МУП-а, УП и АНБ служби су формирали заjеднички Синдикат СБИ коjи jе између осталог бави и са солидарном стамбеном градњом. Како би риjешили дугогодишњи проблем стамбеног збрињавања запослених у Херцег Новом, уложен jе веклики труд како би пронашли адекватну грађевинску парцелу на коjоj би се градио обjекат коjим би се риjешило стамбено питање за 32 службеника коjи су jош давне 2013. добили одлуке Синдиката УП за куповину стана по повољним условима у планираном обjекту коjи jе требао да се гради на катастарскоj парцели бр. 579/1 уписаноj у лист непокретности броj 461. Како се на поменутоj парцели ни до данас нису стекли услови за градњу стамбеног обjекта због имовинско правних проблема, а уважаваjући захтjеве за тражење нове локациjе од колега коjи су у том обjекту требали добити стан, покренули смо активности за рjешавање овог питања.

Како jе Општина Херцег Нови у маjу 2020. године расписала jавни оглас за прикупљање понуда за наjбољи модел за избор суинвеститора за изградње стамбеног обjекта на локациjи „Топла”  КП 545/8, СБИ се jавио и понудио предлог одрживог модела са коjим би се риjешила стамбена питања 32 наша запослена, док би се за Општину и власнике предметне парцеле обезбиjедила њихова потраживања на начин да то не утиче на циjену коштања квадрата наших запослених.

Након више од годину дана вођени су преговори са власницима предметне парцеле и Општином Херцег Нови, да би на краjу то резултирало потписивањем троjног уговора коjим су дефинисана права и обавезе све три стране, а по коjем СБИ-у припада 32 стамбене jединице, што jе и био наш крајњи циљ. Приступило се изради Идеjног па Главног проjекта и на таj начин оваj проjекат добиjа своjу праву вриjедност. Морам напоменути да jе вриjедност ове уступљене грађевинске парцеле проциjењена на 1.200.000 еура и да то представља допринос Општине и власника парцеле, па им се овог пута jавно захваљуjем на помоћи и подршци коjу су нам дали како би напокон риjешили стамбена питања за 32 наша запослена. Оно што сада jесте проблем jе плаћање комуналног опремања земљишта коjе по првим процjенама достиже износ од око 350.000 еура коjе jе неопходно обезбиjедити у што краћем року како би Главни проjекат био ревидован, тj. како би добили сагласност за грађење стамбеног обjекта. Jедино ово може бити проблем за покретање градње обjекта jер смо Главним проjектом испоштовали све предвиђене услове. СБИ jе већ покренуо инициjативу код Владе Црне Горе, Министартва финансиjа и социjалног старања и код ресорно министраства (МУП-а) како би се на наjбољи могући начин обезбиjедила недостаjућа средства за плаћање комуналних услуга, обзиром да jе Законом о планирању простора и изградњи обjеката укинута одредба коjом су синдикати  били ослобођени плаћања услуга комуналног опремања грађевинског земљишта.

Искрено се надамо да ће првенствено Влада Црне Горе дати своj допринос да се ово питање риjеши што повољниjе за наше запослене. СБИ-а jе расписао два jавна огласа за финансирање и изградњу стамбеног обjекта на предметноj локациjи у Игалу. Од будућег извођача тражено jе  финансирање изградње по систему „кључ у руке” са свим додатним трошковима а то су трошкови за регионални водовод, за грађевински надзор радова, за уређење терена око обjекта, за прикључак на водоводну, електро и канализациjону мрежу, за етажну разраду обjекта, као и обезбиjеђење законске гаранциjе од двиjе године за занатске радове и скривене недостатке и 10 година на статику обjекта. На други оглас достављена jе само jедна званична понуда и то од реномиране фирме „РОМИНГ” из Никшића. Уговор о грађењу jош увиjек ниjе потписан jер то ниjе могуће док се не риjеши питање плаћања комуналног опремања грађевинског земљишта, тако да преговори jош увиjек траjу. Оно што jе од самог почетка била наша тежња jе да обезбиjедимо што повољниjу циjену квадрата за наше запослене на чему ћемо истраjати. Главни проблем jе чињеница да, свjесни платежне моћи наших колега и великих поскупљења грађевинског материjала, морамо тражити наjбољи модел изградње тако да циjена коштања квадрата стамбеног простора за наше запослене не буде већа од 900 еура. На ову циjену jе могуће утицати уколико би Влада Црне Горе одобрила новчана средства на име годишње подршке за рjешавање стамбених питања запослених у безбjедносним службама, а коjу су већ добили синдикати коjи се баве овом проблематиком. СБИ jе већ упутио захтjев према Влади па очекуjемо повратну информациjу у вези тога.

Такође, на циjену jе могуће утицати и са обезбjеђивањем повољних камата за стамбене кредите што већ и чинимо.

Морам напоменути да оваj проjекат неби био изводљив да Општина Херцег Нови ниjе направила озбиљне уступке. Од реализациjе овог проjекта зависи и репутациjа наших синдиката jер уколико СБИ-а успиjе да реализуjе оваj проjекат, имамо чврста обећања да ће Општина Херцег Нови врло брзо са нама ући у неки нови заjеднички проjекат стамбене градњу за запослене у безбjедносном сектору.

Све наведене информациjе дословно пресликаваjу све до сада урађено по питању реализациjе овог проjекта. Одговорно тврдим да су све радње спроведене од стране СБИ-а у овом проjекту урађене у складу са законом, што jе веома лако и провjерити.

Уколико дође до застоjа у реализациjи проjекта, односно да се оваj проjекат не реализуjе, сматрам да jе директно одговаран аутор текста на коjи даjем ово реаговање.

Игор Рмандић веома добро зна да се ова питања рjешаваjу на органима Синдиката али jе то свjестно урадио како би урушио углед и jединство Синдиката Управе полициjе и мени лично нанио штету како у служби, тако и у jавности. Због свега реченог у његовом обраћању jавности, а ово ниjе први пут да тако нешто ради, биће покренут поступак одговорности пред органима Синдиката УП због непридржавања и непоштовања одредби Статута.

Игор Рмандић прича о поштењу а сам jе у тексту потврдио његову нескривену намjеру да, мимо свих прописа, заjедно са синдикалним представником СО ЦБ ХН траже неког новог, њима знаног извођача коjи би задовољио те њихове планиране активности.

Обзиром да Игор Рмандића интересуjу чињенице о стану коjи сам путем расподjеле добио у Подгорици 2012. године, иако он то добро зна, овим путем га jавно информишем да сам своj стан добио по истим условима коjи су важили за остале колеге коjи су добили станове у тоj згради.

Подсjећања ради, исти таj борац за правду „борећи се за права своjих колега” на jедноj од редовних сjедница Главног одбора, jе предсjедаваjућем написао и предао захтjев за додjелу кредитних средстава, коjи му jе на истоj и одобрен.

Надам се да ћемо планирани проjекат спровести на задовољство свих нас, а посебно тридесетдвоjе наших колега коjи већ скоро децениjу чекаjу рjешавање стамбеног питања – наводи се у реаговању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:01