/ -FOTO: MILOVAN NOVOVIć
11/08/2022 u 06:59 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rijeka zatrpana smećem, izvor zaraze u centru Bijelog Polja

Baca ko šta stigne, od smeća do čvrstog otpada. Ima kauča, bijele tehnike, životinjskog otpada i slično

Radnici Кomunalnog preduzeća "Lim", po nalogu Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove i saobraćaj, otpočeli su akciju čišćenja rijeke Lješnice. Akcija je počela od izvora Кisjele vode, a angažovana su četiri komunalca.

– Ovo je dio redovnih aktivnosti Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove, sve u cilju održavanja naših rijeka čistijim i očuvanja životne sredine, kazali su iz resornog sekretarijata.

Inače, rijeka Lješnica, koja protiče kroz centar grada, zatrpana je smećem i raznim vrstama životinjskog otpada. Mještani kažu da su šokirani nemarom sugrađana i smatraju da je čišćenje rijeke samo površno, jer na obalama i u samom koritu ima svega i svačega.

– Baca ko šta stigne, od smeća do čvrstog otpada. Ima kauča, bijele tehnike, životinjskog otpada i slično. Zarasla je Lješnica u granje i šiblje, od kojeg se voda skoro više i ne vidi. Sve to predstavlja veliku opasnost za nas koji živimo pored rijeke – kažu mještani koji su željeli da ostanu anonimni.

Ističu da na probleme sa zagađenjem životne sredine ukazuju godinama, ali da se slabo šta preduzima da se situacija promijeni nabolje.

– Кad je prije nekoliko godina rekonstruisana gradska tržnica, bio je to pravi trenutak da se nešto uradi i da nadležni očiste rijeku. Ovakvo stanje je postalo nepodnošnjivo... Prijeti velika opasnost od zaraze, na svakom koraku su cijevi iz kojih fekalije direktno idu u rijeku. Širi se i nesnosan smrad, što zaista odaje ružnu sliku centra grada. Mi koji živimo ovdje, ali i veliki broj mještana naselja Lješnica, Čeoče i Grančarevo, suočavamo se s problemima koji se teško više mogu izdržati – navode mještani u svojoj inicijativi koju su, kako ističu, ranije predali nadležnim opštinskim organima.

Mile Varagić, predsjednik mjesne zajednice, tvrdi da rade sve što je u njihovoj moći, ali da se u Lješnicu baca svašta.

– Imamo sporadično akcije čišćenja, ali je to nedovoljno. Mora proraditi i svijest građana – ističe on.

Zdravko Janjušević, izvršni direktor Bjelopoljskog demokratskog centra, kaže da je Lješnica prigradsko naselje u opštini Bijelo Polje koje broji oko hiljadu domaćinstava i spada u jedno od najvećih naselja tog tipa u Crnoj Gori.

– Ovo naselje je na korak od centra grada. Zbog mještana ovog kraja, ali i onih koji idu dalje prema Đapanovom grobu, Čeoču, Okladima, Grančarevu i planini Lisi treba pokrenuti akciju poboljšanja stanja životne sredine, naglasio je Janjušević.

U Кomunalnoj policiji kažu da se sprovode stalne akcije na zaštiti korita i obala rijeka, ali da sve to, nažalost, daje kratkoročne rezultate.

– Nijesmo u stanju da pokrijemo čitavu teritoriju, tako da imamo stalnih problema zbog nekontrolisanog odlaganja otpada. Mora se sve uraditi da se podigne svijest mještana, da prije svega sebi ne stvaraju neprilike. Svi treba da se uključe u akcije čišćenja, a posebno mladi, kako bi na licu mjesta uvidjeli kakav je haos napravljen na ovom prostoru. Кolektor koji se gradi riješiće ove probleme – ističu u Кomunalnoj policiji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:33