/ - Вртић Д.С.
03/06/2022 u 11:33 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Родитељи дјеце са посебним потребама протествовали испред ЈПУ „Вукосава Ивановић Машановић“ у Бару: Асистенти у вртићима неопходни

Перак истиче да су се родитељи обратили и министарству просвјете, али за сада они игноришу родитеље, старатеље дјеце са посебним потребама

Родитељи и старатељи дјеце са посебним потребама у ЈПУ „Вукосава Ивановић Машановић“ у Бару протестовали су јутрос испред просторија ове установе, носећи мајице са натписом “И ја волим некога са аутизмом”. Као разлог родитељи наводе примјену Закона о финансирању политичких субјеката.

Дјечак Кристијан Перак је у првим годинама живота остао без оба родитеља и дијагностификован аутизам. Кристијанов старатељ и хранитељ, стриц Предраг Перак, каже да је огорчен чињеницом како су дјеца са посебним потребама остала ускраћена за присуство асистената на које су навикли у протеклом периоду.

image
- ФОТО: Приватна архива

Перак истиче да су се родитељи обратили и министарству просвјете, али за сада они игноришу родитеље, старатеље дјеце са посебним потребама.

У вртићу Вукосава Ивановић Машановић је 21 дијете са посебним потребама, од  којих за њих 13 комисија је издала рјешење за ангажовање  асистената. Реалне потребе вртића су за 13 асистената, који су техничка подршка васпитачима за дјецу са посебним потребама. Међутим, ова предшколска установа по систематизацији запошљава пет асистената. Троје асистената  који  су имали рјешења на одређено  нису могли да проууже у управи вртића због предстојећих локалних избора у Бару, односно Закона о финансирању политичких субјеката.

Из правне службе вртића кажу да према Закону о финансирању политичких субјеката и изборних кампања, у вртићу- јавној установи, сходно члану 44 могу запошљавати лица на одређено вријеме само на ситематизована радна мјеста. Систематизацијом вртића предвиђено је пет асистената у настави, што је за њих премало. Ова установа се још у јануару обратила ресорном министарству да се измјени Правилник о систематизацији да се предвиди 14 асистената, што јесу њихове реалне потребе. Захтјев вртића према Министарству је био да систематизују 14 радних мјеста за асистенте. Међутим, у марту су добили одговор да сматрају да вртић нема потребу за више од пет асистената које тренутно имају. Да би задовољили потребе, ангажовали су асистенте по уговорима на 30 дана.

Ипак, како је изборна кампања у току, те обавезе према Агенцији за спречавање корупције, они у овом периоду од расписивања до одржавања локалних избора не могу запослити никога преко пет системтизованих радних мјеста.

- Обавјештавамо вас да асистентима није могао бити продужен уговор због тумачења Агенције за спречавање корупције, по којем је изборна кампања у току, иако су одложени локални избори у вашем граду. По Закону, у тим условима није могуће запослење мимо оног које се третира као хитно и неопходно за несметано функционисање установе. Надаље, процјена је начелнице Дирекције за инклузију Тамаре Милић да у ЈПУ „Вукосава Ивановић Машановићˮ има довољан број асистената у настави у складу са законом који регулише ту област- каже се у одговору Агенције за спречавање корупције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:07