/ - FOTO: D.J.
11/09/2023 u 06:10 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Roditelji iz Murina i Plava zaprijetili ako se ne organizuje prevoz đaka: Ležaće na cesti dok autobusi ne krenu

Više namamo ni vremena ni živaca da čekamo. Naša djeca neće ići u školu, jer ne možemo da ih gledamo kako putuju stopom, ili kako im prevoznici naplaćuju kartu u jednom pravcu po četiri ili pet eura, istakli su ogorčeni roditelji

Roditelja iz Murina i Plava zaprijetili su juče da će radikalizovati svoje proteste ako se pod hitno ne organizuje prevoz njihove djece koja pohađaju nastavu u beranskim školama. Kazali su da su spremni da blokiraju magistralni put Berane – Plav ukoliko se njihovim zahtjevima ne udovolji. Naveli su da više nemaju vremena za čekanje, napominjući da većina roditelja u znak protesta ne šalje svoju djecu u školu.

– Više namamo ni vremena ni živaca da čekamo. Naša djeca neće ići u školu, jer ne možemo da ih gledamo kako putuju stopom, ili kako im prevoznici naplaćuju kartu u jednom pravcu po četiri ili pet eura. Zato poručujemo da ćemo, u znak protesta, blokirati put Berane – Plav, ukoliko se ne riješi ovaj za nas urgentni problem. Leći ćemo na cestu pa da vidimo ko će nas i kako ukloniti – poručili su ogorčeni roditelji.

Kazali su da je krajnje neprimjereno da, i pored obećanja nadležnog ministarstva, nije obezbijeđen prevoz za đake. Naglasili su da je to donijelo velike probleme roditeljima i njihovoj djeci. Ukazali su da na potezu od Grnčara do Andrijevice ima dosta učenika koji nastavu pohađaju u beranskim školama. Smatraju da to samo po sebi nameće obavezu državi da im obezbijedi redovni prevoz do škole i nazad.

Iz godine u godinu đaka prvaka sve manje

Broj đaka prvaka u školama na području Gusinja, Plava, Murina i Andrijevice iz godine u godinu sve je manji.

– Dobro se sjećam da je sedamdesetih godina prošlog vijeka murinska osnovna škola brojala preko 1.000 učenika. Međutim, taj broj se iz godine u godinu smanjivao, tako da danas ovdje u školskim klupama imamo manje od 100 đaka. I u sujednim mjestima je slična situacijama, dok u pojedinim školama više nema prvaka. To je porazna činjenica, pred kojom svi treba da se zamislimo, jer ako se nastavi sa ovakvom dinamikom iseljavanja, ovi krajevi će ubrzo ostati pusti. Zato bi država morala da prepozna ovaj problem. Morala bi da unese neku određenu sigurnost kod roditelja bar kada je prevoz đaka u putanju – ističe Vuk Marsenić, penzionisani prosvjetni radnik.

– Godinama imamo problem sa prevozom učenika, što ukazuje da u ovoj oblasti moraju da se mijenjaju stvari. U saznanju smo da je Ministarstvo prosvjete obezbjeđivalo velika sredstva za ovu namjenu. Očigledno je da u cijeloj priči neko treba da snosi odgovornost, jer umjesto da se na pravi način udovoljava interesima ljudi koji su, uz veliku žrtvu, ostali da žive u ovako pasivnim krajevima, njima je onemogućavano da na pravi način školuju svoju djecu i da tako ostanu vjerni svome zavičaju – navodi se u saopštenju roditelja.

Podsjetili su da su i ranije dolazili u situaciju da u znak revolta oko naznačenog problema blokiraju magistralni put.

– Svojevremeno smo znali da legnemo na cestu i tražimo da se ovaj problem riješi, jer drugog izbora nijesmo imali. I taman kad bismo pomislili da se došlo do trajnog rješenja za prevoz učenika, raskidani su ugovori sa pojedinim prevoznicima i opet stara priča. Pitamo se dokle ovaklo. Ovo je bruka. Zato još jednom pozivamo nadležne u Ministarstvu prosvjete, školama i lokalnim upravama da konačno shvate da i mi i naša djeca zaslužujemo više pažnje i poštovanja. Treba da znaju da za prevoz naše djece treba izdvojiti znatno manje sredstava nego za putovanja nekih običnih funkcionera po svijetu i kad treba i kad za tako nešto nema razloga – zaključuje se u saopštenju ogorčenih roditelja iz Murina i Plava.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. decembar 2023 17:13