Јутарњи аутобус који полази у 7 сати из Тивта, касни за почетак првог часа у 7.45 / -М.Д.П.
12/02/2022 u 06:38 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Родитељи ученика из Столива и Прчања незадовољни јавним превозом: Мјесечна карта 40 еура, а дјеца касне на наставу

Тражимо да јутарњи аутобус крене 15 минута раније, а уколико се ово не ријеши, бићемо принуђени да сами обезбиједимо превоз, поручују незадовољни родитељи

Група родитеља из Столива и Прчања негодује због тога што њихова дјеца, ученици средњих школа у Котору, немају ђачки превоз приобалним путем Тиват- Котор. Због тога касне на први час, изостају са наставе, што утиче и на њихов успјех. Апелују на градске власти да регулишу превоз, с обзиром да су често принуђени да и сами сједну за волан и одвезу дјецу у школу. У питању је око петнаесторо дјеце из Столива и Прчања, а има и оних која путују из Херцег Новог за Котор, гдје похађају наставу у Гимназији и Средњој поморској школи.

-Ђачког аутобуса нема, било га је почетком школске године мјесец дана и више не, те се наша дјеца превозе до школе локалном градском линијом. Аутобус креће из Тивта у 7 сати и долази на Марков рт у 7.35 сати, што је касно да би стигао у Школски центар до 7.45 сати, када почиње први час. Овако дјеца касне, изостају са часова, не могу да стигну на први час, а када имају тестове, писмене задатке, ми морамо да их возимо, а притом плаћамо ђачку мјесечну карту 40 еура - жале се незадовољни родитељи.

Ђачки превоз користи само 17 ученика

Из Секретаријата за развој предузетништва, комуналне послове и саобраћај Општине Котор објашњавају да је након обављених састанака са превозником Blue Line везаних за проблем превоза ђака, 7. октобра прошле године успостављена посебна ђачка линија која превози све заинтресоване ђаке на потезу од Лепетана до Школског центра.

-Постигнут је договор да ће се превоз на овој релацији обављати до краја првог школског полугодишта и то упркос чињеници да наведени превоз користи само 17 ученика што није довољан број би се покрили трошкови постојања наведене линије. Иста чињеница је предочена и мјесним заједницама са чије територије ђаци путују. Упркос свим разговорима и потенцирању родитеља да много већи број ђака користи овај вид превоза до школе, за период од 7.10 до 31.12. 2021. године (2 мјесеца) број ђака се није повећао више од 17 колико их је било на почетку, саопштила је за "Дан" Андреа Вукшић, секретарка Секретаријата за развој предузетништва, комуналне послове и саобраћај

Родитељи додају да је слична ситуација и када дјеца са наставе треба да се врате кући. Напомињу да задњи час звони у 12 сати, а ако ђаци не стигну на аутобуско стајалиште, што обично и бива, морају још сат времена да чекају следећи аутобус, што опет одузима њихово вријеме. Родитељи ученика наводе да је раније, када је било ђачког аутобуса, он чекао ђаке испред Дома здравља у 12 сати, а сада се дјеца сналазе како знају и умију.

-С обзиром на то да уредно плаћамо ђачке карте које нису јефтине, захтијевамо да наша дјеца имају обезбијеђен превоз до школе и натраг. Нека уведу линију која креће 10 до15 минута раније да би ученици стигли на вријеме за први час, јер овако се осјећамо оштећени као корисници превоза, а дјеца трпе због кашњења на наставу. Уколико се ово не ријеши, бићемо принуђени да сами обезбиједимо превоз - поручују родитељи.

Кажу да су се обратили аутопревознику "Blue Line" Тиват, који су им рекли да "то нема везе са њима, него са Општином Котор". Огорчени родитељи напомињу и да ђачки аутобус који из Котора иде за Тиват кроз тунел уредно превози ђаке на наставу, па траже да такав превоз буде обезбијеђен и за њихову дјецу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:06