Радови на путу до Бољанића далеко од завршетка / -Б.Је.
02/11/2021 u 06:38 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Рок завршетка радова путног правца Пљевља–Бољанићи пробијен за 365 дана

На појединим дјеловима трасе тек се изводе земљани радови или се подижу бетонски потпорни зидови, а и асфалтирање коловоза вршено је са прекидима

Послови на реконструкцији путног правца Пљевља–Бољанићи требало је да се заврше до краја прошле године, али, према стању на терену и интезитету радова, очигледно је да они неће бити завршени ни до краја ове године. Према садашњем стању на терену, радови ће можда бити завршени до краја наредне године. Такав закључак се изводи из чињеница да се на појединим дјеловима трасе тек изводе земљани радови или се подижу бетонски потпорни зидови. На одређеним дионицама пута је још прошле године извршено асфалтирање, али нијесу урађени други послови, као што је исцртавање хоризонталне саобраћајне сигнализације или постављање потребне заштите. Асфалтирање коловоза вршено је са прекидима, тако да је дионица пута од Бољанића, у дужини од неколико километара асфалтирана, потом је у предјелу села Крће дошло до прекида, да би опет једна дионица пута у дјелу од села Баљеновац према селу Готовуши била асфалтирана. Од села Готовуше до мјеста Срданов Гроб нема асфалта и та дионица пута је најкритичнија за све учеснике у саобраћају.

image

Рок пробијен за годину

-Б.Је.

Представници сеоских мјесних заједницама, које гравитирају уз поменути путни правац, тврде да је велики проблем то што је интезитет радова изузетно слаб, те да су ове грађевинске сезоне радови споро извођени. Предсједник МЗ Потковач Василије Дробњак каже да је добро што се овај путни правац реконструише, али није добро да се радови који су предвиђени да се ураде за 15, раде 45 мјесеци. Дробњак наводи да такво кашњење отежава живот сеоском становништву које двије године користи алтернативни путни правац преко села Глисница, прелазећи дужу километражу.

– Мислим да је ове године требало радове убрзати, односно, ако су у прошлој години имали проблеме у извођењу радова, онда не знам због чега нијесу искористили прилику да исте интензивирају у овој години. Иначе, дјелови пута који су асфалтирани заиста су добро урађени, али се мора знати да још није асфалтирана половина путног правца, грађевинска сезона је на измаку, а рок је пробијен за годину дана – каже Дробњак.

Реконструкција дионице од 18 километара

Радови на реконструкцији путног правца Пљевља–Бољанићи само су дио дионице трасе пута Пљевља–Метаљка. Према ранијим најавама предвиђено је да чим се заврши ова дионица, да се настави са реконструкцијом према Метаљци, односно према граници са Републиком Српском.

Вриједност започетих радова је 12,1 милион еура, а извођач истих је "Црнагорапут". Радови се изводе на дионици у дужини од 18 километара, а реконструкција ће за око два километра смањити дужину пута, јер је нова траса много квалитетније планирана.

Радови на реконструкцији поменутог путног правца почели су у јулу 2019. године и требало је да се заврше за 15 мјесеци.

Да радове треба убрзати, слаже се и предсједник МЗ Бољанићи Мијо Котлаја, наводећи да се већ средином љета могло закључити да од завршетка посла неће бити ништа.

– Љетос сам апеловао да се што боље уреди и по могућности асфалтира путни правац преко Глиснице, јер ће током зимских мјесеци бити веома тешко користити путни правац преко Готовуше. Нажалост, пут је преко Глиснице дјелимично поправљен. Мјештани Бољанића се радују што се реконструише овај путни првац, али свима тешко пада што се радови не завршавају – каже Котлаја и додаје да је сада најбитније да се прије снијежних падавина дјелови овог путног правца, гдје није извршено асфалтирање, што боље изравњају, иначе ће у зимским мјесецима учесници у саобраћају имати великих проблема.

– Тренутно се врше радови на ископима, изради насипа, изради потпорних конструкција, уклањању старе коловозне конструкције, припреми за изградњу система за прихват атмосферских вода и уградњу нове коловозне конструкције – саопштавали су током љетњих мјесеци из Управе за саобраћај Црне Горе уз тврдњу да ће послови бити окончани до краја године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

20. maj 2024 04:50