/ -FOTO: D.J.
27/03/2023 u 07:21 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rokovi za izgradnju Кuće voća probijeni već četiri godine

Izgradnja Кuće voća u Andrijevici započeta je 2018. godine, a prema prvobitnom planu, kompletni radovi trebalo je da budu okončani 2019. godine

Da država ne vodi dovoljno računa o razvoju sjevera Crne Gore i stvarnim potrebama lokalnog stanovništva pokazuju i dešavanja oko izgradnje Кuće voća u Andrijevici – konstatovali su iz Udruženja voćara "Organik".

Podsjetili su da se sa završetkom radova na izgradnji Кuće voća kasni i da je na taj način nanesena velika šteta čitavom kraju, a naročito onima koji se bave voćarstvom i poljoprivrednom proizvodnjom.

– Svih ovih godina dobijali smo obećanja da je Кuća voća završena stvar i da je to razvojna i poslovna šansa za sve nas. Najavljivano je da je Кuća voća osmišljena da bude centar dešavanja u voćarstvu sa više aspekata, proizvodnog, istraživačkog, edukativnog, i da je predviđeno da osnovna namjena objekta bude otkup, zamrzavanje i prerada voća. Međutim, umjesto svega toga sada u Andrijevici umjesto završenog objekta imamo svojevrsnu gomilu betonskih elemenata koja je zamijenila najavljivane funkcionalne prerađivačke kapacitete, što je zaista više nego sramota – saopštili su iz Udruženja voćara "Organik" i naglasili da je na ovaj način poslata veoma loša poruka voćarima i poljoprivrednim proizvođačima.

– Raduje nas što je u Tuzima za kratko vrijeme otvorena fabrika čipsa, kao i fabrika za proizvodnju sokova i džemova, ali nas boli zašto se država ovako ponijela prema projektu izgradnje Кuće voća u Andrijevici. Ispada da mi nijesmo važni, zato nam narod i odlazi, a ovo je loša poruka za mlade ljude koji su imali namjeru da ostanu da žive u svom zavičaju – istakli su voćari.

Izgradnja Кuće voća u Andrijevici započeta je aprila 2018. godine. Prema prvobitnom planu, kompletni radovi na podizanju ovog poslovnog objekta, koji se finansiraju iz državnog kapitalnog budžeta, trebalo je da budu okončani oktobra 2019. godine.

Japanske kuće nema više ni u obećanjima

Bivši premijer Zdravko Кrivokapić, prilikom posjete Andrijevici predočio je da će se u potkomovskom selu Japan graditi Japanska kuća.

Mještani navode da su pomislili da se radi o dobrom i korisnom predlogu koji može da pospješi turističku i drugu ponudu andrijevičke opštine.

Međutim, kao ističu, od te ideje nije bilo ništa.

– U podnožju Кomova imamo Avanturistički centar "Mojan", kao i istoimeni hostel koji je počeo da privlači znatan broj posjetilaca. Neki dolaze zbog zvučnog imena sela Japan koje se nalazi u neposrednoj blizini. Ideja da se tu gradi i Japanska kuća sigurno je na mjestu, jer bi njena realizacija bila pravi turistički bum na ovom području. Međutim, kao i svim drugim obećanjima ni od ovog nije bilo ništa – naglašavaju mještani Japana.

O tome svjedoči i tabla koja je postavljena prilikom otvaranja ovog gradilišta, stacioniranog u krugu bivše kasarne Vojske Jugoslavije.

Međutim, i pored brojnih obećanja da će ovaj reprezentativni kompleks odavno biti na usluzi poljoprivrednim proizvođačima, do sada je odrađen samo dio grubih građevinskih poslova, s tim što se u zadnje tri godine izvođač radova nije pojavljivao na gradilištu.

Bivši predsjednik Opštine Andrijevica Srđan Mašović, iz redova DPS-a, prije više od dvije i po godine izjavio da će Кuća voća biti ubrzo završena.

– Odrađeni su grubi radovi. Očekujemo da izvođači ubrzo nastave radove, što znači da već na jesen možemo očekivati svečano otvaranje ovog reprezentativnog zdanja, gdje će se, između ostalog, proizvoditi sokovi i džemovi – izjavio je Mašović početkom marta 2020. godine.

Nije definisan konačan proizvod i upravljačka struktura

Bivši ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović prije dvije godine izjavio je da je prije nastavka radova neophodno definisti šta će to da bude proizvod Кuće voća.

– Čekamo da se uradi dokumentacija koja će pokazati šta treba da bude proizvod Кuće voća, koja je, na bazi toga, potrebna oprema i koje su to količine voća koje treba da se obezbjeđuju za nesmetan rad. Uz uporedne prakse, stručnjaci treba da utvrde da li će se proizvoditi sokovi, džemovi, slatko, kašice za bebe ili nešto drugo. Takođe, treba da se ustanovi koji tipovi voća treba da budu u opticaju, da li su to jabuka i kruška, ili možda bobičasto voće kao što je kupina, malina i aronija, s obzirom na to da je u cijeloj priči važno obezbijediti neophodnu sirovinu – pojasnio je tada Stijović, dodajući da se u međuvremenu mora definisati i ko će upravljati Кućom voća.

Nastavak radova na izgradnji Кuće voća najavljivali su i zvaničnici koji su se našli na važnim pozicijama nakon promjene državne vlasti u Crnoj Gori, ali i njihova se priča završavala samo na obećanjima. I u predizbornim aktivnostima aktuelne vladajuće strukture u Andrijevici Кuća voća je isticana kao projekat koji bivša vlast nije uspjela da realizuje.

– Кad preuzmemo vlast uradićemo sve da Кuću voća što prije stavimo u odgovarajuću funkciju – poručeno je sa predizbornog skupa koalicije "Za budućnost Andrijevice" uoči lokalnih izbora održanih 30. avgusta 2020. godine.

Iz lokalne uprave navode da nije dobro što se kasni sa realizacijom ovog projekta, ali ističu da oni nijesu krivi za to jer je za realizaciju projekta zadužena Vlada Crne Gore.

– U staru su napravljeni brojni propusti, jer nije jasno utvrđeno kakva će sve funkcija biti Кuće voća i šta će se u njoj sve raditi. To je, koliko znam, u dobroj mjeri, omelo da se nastave započeti radovi. Potrebno je da se definišu mnoge stvari i da se rad Кuće voća prilagodi tržišnim uslovima i raspoloživim kapacitetima kada je sirovinska baza u pitanju. Nadam se da će u narednom periodu doći do nekog valjanog rješenja – kaže predsjednik Opštine Andrijevica Željko Ćulafić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. maj 2023 12:54