Харис Калач / - В.Ра.
31/05/2022 u 06:20 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рожајац Харис Калач за три и по године стекао двиjе факултетске дипломе у САД

Када jе риjеч о будућности, Харис Калач каже да планира да се бави људским правима и истиче да му је жеља да се нађе на неком од мjеста у Министарству вањских послова Црне Горе

Харис Калач из Рожаја је приjе седам година, као наjбољи студент у класи, добио престижну школарину на Уjедињеним свjетским колеџима на Таjланду, а ових дана jе на Универзитету Рочестер у Сједињеним Америчким Држама, у року од три и по године, своjим залагањем и вриједним радом завриjедио двиjе факултетске дипломе. Калач је на Универзитету Рочестер дипломирао на политичким наукама и стекао диплому из међународних односа.

image

Харис Калач

В.Ра.

– Отишао сам од куће са свега 15 година на Таjланд. Био jе то моj први лет. Никада нећу заборавити све непроспаване ноћи, учење jезика и ригорозног програма. Удаљеност од куће од 5.057 миља у тим годинама ниjе било баш привлачно и то jе била изазовна препрека на путу коjим сам кренуо. Међутим, био сам упоран и нисам одустао и на то сам данас веома поносан. Након двогодишњег школовања на Таjланду, 2018. године са jедним од наjбољих просjека у класи добио сам International Baccalaureate диплому. Захваљуjући академском успjеху и ваннаставним активностима настављам са високим образовањем на пуноj школарини на Универзитету Рочестер. Трудио сам се да будем вриjедан и скроман што jе био предуслов за успjех коjи сам постигао. За ових седам година моjа породица и jа жртвовали смо много. Родитељи и сестре су ми много недостаjали, недостаjали су ми празници, рођендани, матуре моjих сестара, али нисам имао избора. Схватио сам да морам да поднесем све те жртве и успијем на путу коjи сам замислио и себи поставио – прича Калач, истичући да му jе амерички сан био подстрек и краjњи циљ.

Стажирао у Високом њујоршком суду и у Кабинету сенаторке Броук

– Срећан сам што данас могу да кажем да сам успио. На сваком семестру на факултету у Рочестеру заслужио сам признање Деканове листе. У студентском парламенту био сам амбасадор студената, као и на другим лидерским позициjама у студентским организациjама – истиче Харис Калач, коjи jе током четири године живота у Њуjорку стажирао у Високом њуjоршком суду, те у Кабинету њуjоршке сенаторке Самре Броук, као и у другим локалним организациjама на сjеверу тог града.

– У септембру прошле године добио сам престижну fellowship прилику да радим у кабинету Предсjедника Њуjорка. Међу хиљадама апликациjа, изабрано jе нас 15. Jако сам узбуђен што сам добио и престижну награду NYC Urban, као и пуну стипендиjу за мастер студиjе, такође у Њуjорку. Ово jе била моjа друга диплома без присуства моjе породице, коjу сам, надам се учинио срећном и поносном – истиче Калач.

Када jе риjеч о будућности, Харис планира да се бави људским правима и радом у интернационалим организациjама, а истиче да му је жеља и да се нађе на неком од мjеста у Министарству вањских послова Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. april 2024 18:50