Гуме остaвљене гдје им није мјесто / -НВО Грин Хом
25/11/2022 u 06:11 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rožaje: Automobilske gume odložene na obalu riјeke Grahovača

Iz rožaјske Komunalne policiji ističu da će gume biti uklonjene. Šef Komunalne policije, Mensur Kalender za"Dan" kaže da su u potrazi za počiniocem ili počiniocima ovog prekršaja

Iz Nevladinog udruženja Green Home, koјe se bavi zaštititom životne sredine, upozorili su na štetne posledice koju mogu izazvati otpadne sutomobilske gume koje su odložene na obalu rožajske rijeke Grahovača. Kako navode, gume su odbačene na oko dva kilometra od Rožaja prema selu Bašča,u blizini vikend naselja Grahovača.

-Ovakve slike nam najbolje opisuju koliko je loše stanje u oblasti upravljanja otpadom u Crnoj Gori. Iako čak i važeći Zakon o upraljanju otpadom definiše da privredna društva ili preduzetnici koji proizvode ili unapređuju, obrađuju, prodaju ili uvoze gume imaju proširenu odgovornost i dužni su da organizuju poslove upravljanja otpadom koji nastaje od tih proizvoda, primjena ove zakonske odredbe očigledno ne postoji u praksi – naglašavaju iz NVO Green Homa i ističu poražavajuću činjenicu da su u izvještaju o sprovođenju državnog plana upraljanja otpadom pojedina društva upisana u registar sakupljača otpadnih guma ali da nemaju informacije o njihovim aktivnostima.

image

Аутомобилске гуме у ријеци Граховача

 

-НВО Грин Хом

- Iz ovoga se najbolje može vidjeti nemoć države i institucija koje ne znaju šta ko radi u ovoj oblasti. Pitanje upravljanja otpadnim automobilskim i drugim gumama je samo jedan segment iz oblasti upraljanja otpadom u Crnoj Gori koji nije regulisan, a koji kao posledicu ima ovakve ili slične slike širom zemlje - poručuјu iz NVO Green Hom.

Problem i zastoji saobraćaja na putu Rožaje –Dračenovac

Mensur Kalender ističe da česti zastoji saobraćaja na magistralnom putu Rožaje –Dračenovac, na kojem se izvode radovi, dovode do toga da građani otpad ostavljaju na najpodesnija mjesta i to pod okriljem noći.

-Zbog radova na magistralnom putu često dolazi do zabrane saobraćaja, pa mnogi građani otpad ne mogu da odvezu na gradsku deponiju. Međutim, u noćnim satima kada je magistrala prohodna oni, umjesto na smetlište otpad ostavljaju pored magistrale i stvaraju deponije – kaže Kalender, ističući da zbog brojnih obaveza Komunalna policiјa ne može dovoljno da se posveti ovakvim problemima.

Iz rožaјske Komunalne policiji ističu da će gume biti uklonjene. Šef Komunalne policije, Mensur Kalender za"Dan" kaže da su u potrazi za počiniocem ili počiniocima ovog prekršaja. Ističe da јe u policiju privođeno na saslušanje nekoliko vlasnika vulkanizerskih radnji, ali da ipak nijesu uspjeli da otkriju počinioca ovog prekršaјa u Grahovači.

- U saradnji sa Komunalnim preduzećem gume ćemo brzo ukloniti. U ovaj slučaj uključena јe policija ali nismo mogli da dođemo do podataka o prekršiocu kako bi protiv njega pokrenuli prekršajni postupak. Ipak, radićemo aktivno kako bi otkrila počinioca – istakao je Kalender.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:42