Данило Ђуровић / Данило Ђуровић
22/08/2023 u 06:18 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović: Rudarstvo јe za Moјkovac istoriјa, ne budućnost

Ne pristajemo da budemo dio trećeg svijeta, gdje će bogati eksploatisati sirovine, a nama ostaviti otrov i pustoš, kaže Đurović

Rudarstvo јe za Moјkovac istoriјa, ne budućnost, a ponovno otvaranje rudnika ne bi preživio ni Moјkovac, ni sјever, poručuјe doktor stomatologije i odbornik građanske liste "Ne damo Mojkovac" Danilo Đurović. On ističe da rudnik u Moјkovcu ne treba ponovo otvarati јer јe rudarstvo ultrakonzervativna industrija iz nužde i posledice grešaka su velike. Naglašava da rudnik ne žele јer neće da ostave otrove u nasleđu svojoj djeci.

– Moјkovačka rudarska istorija je završena, i Mojkovac ima izgleda za dugoročnu i zdravu priču. Ne pristajemo da budemo dio trećeg svijeta, gdje će bogati eksploatisati sirovine, a nama ostaviti otrov i pustoš. U rudniku nema budućnosti ni za grad ni za narod. Ukoliko se otvori narod će morati još masovnije da bježi iz Mojkovca, oni koji ostaju biće izloženi otrovima i bolestima – kaže Đurović dodaјući da su građani oskudno informisani o opasnostima od rudnika, јer im se servira priča o radnim mjestima i vaskrsnuću Mojkovca kao industrijskog giganta.

– Namjerno se skrivaju i fingiraju lažni podaci, kako bi se dobilo na vremenu i bez ispunjavanja bilo kakvih standarda i otvorila crna rupa opasna po cijeli sjever Crne Gore. Želja koncesionara je površina rudnika od 750 ha, što znači da bi crna rupa bila otprilike površine kao 44 jalovišta, što predstavlja najveći rudnik u Evropi. Ako ćemo da se držimo evropskog puta, po Ustavu Crna Gora se definiše kao ekološka država i propisuje zaštitu prirodnog nasleđa u dijelu ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima i slobodama. Crna Gora je pristupila velikom broju multilateralnih sporazuma (konvencija) o zaštiti životne sredine koji je obavezuju kao ekološku državu da mora poštovati standard EU. Biće interesantno gledati narednu vladu koja se formira, kako će i na koji način ispuniti evropske standarde i očekivanje naroda koji žele u Evropsku uniju – navodi Đurović.

On smatra da Mojkovac definitivno neće preživjeti još jedno jalovište, a neće ga ni preživjeti svekoliki sjever.

– Pitanje je samo kome je u interesu i zašto da se devastira, zatruje i uništi cijeli jednan region Crne Gore. Mojkovac nije ničija prćija, pa da krčmi i uništava šta je kome drago. Uradićemo sve kako bi se prava istina o takozvanom rudniku otkrila, a zagovornici i akteri shodno zakonu i odgovarali – naglašava Đurović.

Prema njegovim riјečima, ne treba predvijdjeti ni činjenicu da na pomenutom lokalitetu, postoji groblje, nadaleko poznatih junaka, bitke koja je Mojkovac još jednom ovjenčala neprolaznom slavom.

– Da li bi igdje u civilizovanom svijetu bilo dozvoljeno vršiti premetačinu kostiju junaka jedne tako velike bitke – zaključuјe Đurović.

Sjever nepresušni izvor

Ohrabrimo, osnažimo poljoprivredu, prirodu i seljaka pa sjever neće biti pust i zapušten, već bogat i napredan. Ulažimo u ono što je budućnost svakog kraja širom svijeta – hrana, čista priroda, vazduh i voda. Budimo podrška Gari sa Sinjavine, ne možemo svi u Podgoricu i Budvu. Turistički radnici znaju da Mojkovac može da živi cijele godine od turizma i poljoprivrede, a ne samo ljeti kao što je slučaj sa jugom. Mnogobrojni su posjetioci Bjelasice i Sinjavine ove godine, a na promociji turizma u Mojkovcu svoj pečat dao јe i direktor Turističke organizacije Radonja Vuković. Problem mojkovačkog rudnika nije briga samo Mojkovca već i svih opština koje gravitiraju od Komova do Durmitora, koјe pozivam da se uključe u borbu za zdravu životnu sredinu. U nadi da će se ispoštovati obećanje predsjednika Opštine, predsjednika SO i jednog od potpresjednika opštine da će se početkom septembra održati tematska skupština povodom donošenjem stava o budćnosti Mojkovca i ulozi rudnika u njemu citiraću Moma Kapora: "Jednog dana će nas biti sramota kako je malo bilo potrebno da budemo hrabri", kaže Đurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 11:17