Напуштени објекти у Улици Бијели Павле / Д.Љ.
11/05/2022 u 06:39 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Руине у центру Даниловграда ругло града и пријетња грађанима

Директор Туристичке организације Даниловград Иван Драгојевић навео је да се не може утицати на приватнике да сређуjу своjе куће и имања

Стари, напуштени и дотрајали објекти у центру града представљају опасност по грађане, а осим тога и ругло које не може служити на част локалној власти. Многи су зарасли у коров, дешава се и да дјелови фасада падају на улицу. Поменути објекти шаљу ружну слику о граду на Зети чија бројна излетишта привлаче туристе, нарочито у врелим љетњим данима. Даниловграђани сматрају да руине што прије треба санирати без обзира на то у чијем су власништву.

Биљана Јововић је истакла да напуштени објекти ружно изгледају и да је угрожена безбједност грађана.

image

Биљана Јововић

Д.Љ.

– Неколико пута падале су тигле чим дуне јачи вјетар. Дио једног објекта је општински, а дио приватног власника. За општински дио знам да треба да се ради и да се ваљда траже инвеститори. Општина не може да утичена приватног власника. Проблем је био и са хотелом "Зета". Опет, не можемо бити неправедни, а не рећи да је пуно тога видљивог предсједница општине Зорица Ковачевић урадила за град, али ни она није свемоћна – казала је Јововић.

Бранка Зотовић се нада да ће се руинирани објекти у скорије вријеме средити и да ће у њиховој околини бити направљени садржаји за дјецу са доста зеленила.

– Годинама гледамо ове рушевине. Да су то општински објекти, вјерујем да би до сада били сређени. Уколико су у питању приватни власници, Општина треба да апелује на њих да нађу неко рјешење. Што прије би то требало ријешити, сезона стиже, али не вјерујем да ће се то у тако кратком времену све средити. Заиста је у питању ружна слика – казала је Зотовић.

Општина упутила захтјев Министарству финансија за уступање парцеле

Из Општине Даниловград су навели да у градском jезгру постоjи више дотраjалих обjеката коjи су у рушевном стању, од коjих jе jедан у власништву Општине.

– Што се тиче обjекта коjи jе у власништву Општине Даниловград, обављен jе разговор са припадницима Министарства унутрашњих послова, филиjала Даниловград, коjи су изразили жељу да им се предметна локациjа уступи за изградњу стамбених jединица коjима би се риjешиле потребе запослених. Општина jе упутила захтjев за добиjање сагласности Министарству финансиjа приjе четири мjесеца, како би се на скупштинском засjедању дониjела одлука о уступању предметне парцеле и обjекта, али до данас ниjе добила одговор. Што се тиче обjеката коjи су у приватном власништву, у претходном периоду су обављени разговори са власницима, коjи су изразили намjеру да реконструишу обjекте чим се стекну финансиjски услови и риjеше међусобни имовинско-правни односи – навели су из Општине.

И Жељка Вујашковић апелује на надлежне да што прије предузму конкретне мјере.

– Треба санирати запуштене објекте без обзира на тп у чијем су власништву, вјерујем да су тога свјесни и из локалне самоуправе. Питање је колико има новца за то и начина на који може да се ријеши. Небезбједно је и ружно. Град је мали и требало би тај проблем ријешити. Годинама о томе причамо. Дуго година је проблем био и хотел "Зета" који је био у ужасном стању и небезбједан, па се нашло неко рјешење. Да ли су у питању имовинско-правни или финансијски проблеми, не знам – казала је Вујашковић.

Директор Туристичке организације Даниловград Иван Драгојевић је навео да се не може утицати на приватнике да сређуjу своjе куће и имања.

– Са аспекта туристичког радника, радовало би ме да се нешто предузме по том питању, као што jе случаj са хотелом "Зета", гдjе jе Општина учинила напоре да заинтересуjе инвеститоре да уложе у обjекат, коjи jе вратио стари дух града. Туристичке представнике наjвише радуjе улагање у инфраструктуру, коjа jе утицала на то да jе све већи броj издавалаца приватног смjештаjа, као и све више винариjа коjе су увидjеле потенциjал Даниловграда као дестинациjе коjа има велику будућност кад jе туризам у питању – закључио је Драгојевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 00:56