Велики потенцијал руралног туризма / - НВО Мркојевићи
16/12/2021 u 09:54 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рурални туризам велико а неискоришћено подручје

Циљ радионице био је да учеснице пројекта, као и све заинтересоване за област руралног туризма, подстакне на покретање предузетничких иницијатива у овој области

Учеснице пројекта „Женска предузетничка акција” и други заинтересовани, имали су прилику да путем зоом платформе пропрате радионицу „Како започети посао у руралном туризму - искуства и препоруке”. Организатор радионице била је НВО „Мркојевићи” која овај пројекат спроводи шест мјесеци, уз финансијску подршку Општине Бар.

Учешће на радионици је било бесплатно и ту могућност искористило је десетак учесника.

Веома занимљиво предавање о руралном туризму, пуно практичних савјета, одржао је професор Илија Морић, руководилац студијског програма Туризам на истоименом факултету у Котору.

image

Илија Морић

- Приватна архива

Циљ радионице био је да учеснице пројекта, као и све заинтересоване за област руралног туризма, подстакне на покретање предузетничких иницијатива у овој области. Анализирана је законска регулатива и општи услови за покретање бизниса у области руралног туризма, анализирани примјери добре праксе у овој области, као и препоруке које се односе на све важне аспекте за успјешно вођење пословања у руралном туризму (уређење туристичког домаћинства, храна и пиће, креирање туристичке понуде, међународни аспекти пословања и сл.).

Професор Морић је на почетку радионице истакао да је рурални туризам једно велико, а код нас доста неискориштено подручје за развој малих бизниса од којих се, како је истакао, нико не може пуно обогатити али се од њих може живјети и уживати у улози доброг домаћина и уз дочек туриста на потпуно природан, а опет смислен и пажљиво одабран начин. Појаснивши законску регулативу и опште услове, савјетовао је све заинтересоване учеснике да не чекају предуго, већ да почну са ресурсима које већ посједују. Наравно, иако је село, у правом смислу те ријечи, као и изворни начин живота на селу – управо оно што туристи желе да виде, потребно је уредити простор – и ентеријер и екстеријер, осмислити садржај односно понуду на што ширем простору како би туриста могао више времена да испуни и то на начин да задовољи свих пет чула јер туриста жели и да види и да чује и  да окуси и да додирне, и да осјети мирис свега локалног и карактеристичног за дато подручје.

Након разматрања бројних конкретних препорука за бављење руралним туризмом, учесници су заједно са предавачем учествовали у анализи локалних потенцијала Мркојевића.

Завршетак радионице оставио је утисак да ће се ови потенцијали у будућности више испромовисати и то управо кроз развој малих предузетничких иницијатива у области руралног туризма. Током претходне двије радионице у склопу овог пројекта разматране су теме попут анализе локалних потенцијала за развој бизниса, разраде бизнис идеја, затим, значај удруживања женских бизниса и заједничког наступа, као и представљање програмских линија подршке за развој женског предузетништва.

Драган Стојановић

слика НВО Мркојевићи

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:16