/ FOTO: MILOVAN NOVOVIć
11/08/2022 u 13:47 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sa blokade magistralnog puta u Gubavču mještani MZ Bistrica poručili: Čekamo da se ispoštuje sporazum i rokovi

Na kraju je dogovoreno, kako je saopštio Sakib Čindrak, predsjednik MZ Bistrica, da se sačeka ishod dogovora oko izvođenja radova i da rok do 22. avgusta da poslovi krenu i završe se kako je i dogovoreno

Skoro sat vremena mještani Bistrice blokirali su  danas magistralni put Bijelo Polje-Granični prelaz Dobrakovo, zbog problema koje imaju već nekoliko godina sa započetom rekonstrukcijom puta Gubavač-Bistrica.Za to vrijeme, s obzirom da je riječ o špicu turističke sezone, sa obje strane kod mosta u Gubavču stvorile su se kilometarske kolone. Razišli su se mještani, neki zadovoljni, uz dogovor da će čekati ispunjenje sporazuma koji je prije tri dana potpisan o dinamici radova u Direkciji javnih radova Crne Gore a jedan dio, nezadovoljan, tražeći da se više nikome ne vjeruje i da se danonoćno dežura i protestvuje do ispunjenja zahtjeva. Na kraju je dogovoreno, kako je saopštio Sakib Čindrak, predsjednik MZ Bistrica, da se sačeka ishod dogovora oko izvođenja radova i da rok do 22. avgusta da poslovi krenu i završe se kako je i dogovoreno.

-Radosna je vijest sporazum koji je prekujče potpisan u Podgorici, kad je Uprava javnih radova Crne Gore otrganizovala sastanak sa izvođačima radova na putnom pravcu Gubavač-Bistrica, kao i predstavnicima Opštine. Dogovorili smo sve zadatke i dogovorili termine završetka radova.

On je dodao da firma Telekom nije odradila svoj posao na tri dionice, pravdajući to navodno neregulisanim imovinsko-pravnim odnosima. 

-To je negirano sa naše strane i dogovoreno je da oni sjutra počnu sa radom i imaju rok sedam dana. Tu je i Kompanija Ramel, koja radi struju do naselja Mirojevići u dužini od 1.200 metara. Dogovoreno je da imaju rok od sedam dana. Obavezali su se da do 22. avgusta dostave zapisnik gdje se vidi da suodradili svoje obaveze. Na drugoj strani Uprava javnih radova, na naš zahtjev se obavezala, da da Štrabagu nalog da radi na putnom pravcu između 22 i 25. avgusta.Štrabag se obavezao da nakon toga odmah uvede mašine i radi na asfaltiranju puta, za iznos od pet miliona eura. To znači da će asfaltirati put do Lozne Luke, u dužini od 7,4 kilometra. A dio Gubavač-Lozna Luka, od 1,1 kilometar, nije u tom ugovoru.

Inaše Štrabag je tražio, da sve primjedbe na putu van projekta, od strane pojedinaca neće tolerisati i povući se sa trase ukoliko se to desi. Mi treba da da ostavimo te priljključne prilaze po strani, da se angažuju advokati a ne da se zasutavlja trasa puta.

-Inače, kad je u pitanju Vodovod, dogovor je sa lokalnom upravom da se radi u dvije faze. Od izvorišta do bazena, a druga do asfalta, odatle ćemo iduće godine provući kabla i stići do svake kuće-kazao je Čindrak, dodajući da voda neće ići do Vizitoring centra dok mještani je ne dobiju.

Imamo rok od sedam dana dogovorili smo se da odložimo proteste do 22. avgusta, i da svaki dan pratimo radove. U slučaju da se nešto ne odradi kako je dogovoreni, ušta ja ne vjerujem, mi ćemo znati kako da reagujemo-kazao je Čindrak, dodajući da su angažovane advokatske firme koje će zastupati mještane za nadoknadu štete.

Ljubo Jaćimović je ponovio riječi sa transparebnta velikog, gdje stoji ,,Vtratite nam put, i mi imamo pravo na život'', kazujući da treba tužiti Štrabag za nadoknadu troškova i izgubljene dobiti.-Imali slučaja u svijetu da unište čitav put pa onda da ga grade, dok je Radislav Milićević kazao da će biti prinuđeni da djecu ne šalju u školu zbog problema sa putem. Daut Mahmutović, prevoznik kazao je da će biti prinuđen da obustavi prevoz, a Vojo Šćekić istakao da su mještane doveli u situaciju da nikome ne vjeruju. Hajrudin Mujašević naglasio da se guše u prašini.

-Nije briga Ošpštinu za nas. Mi ovdje muku mučimo. Kad treba bolesne voditi do bolnice trebaju nam sati-kazao je on, a Milorad Gutić naglasio da nuijesnju riješeni pristupni putevi, i da s emora kilometrima kružiti da se stuigne do pojedinih kuća.

Podpredsjednik Opštine Nermin Bećirović je kazao da daje punu podršku da se radovi završe u zacrtanom roku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:50