/ илустрација фото: портал Дан
19/09/2021 u 09:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Сачувајмо ријеке Црне Горе": Институције остају нијеме и повлађују интересима тајкуна

Данас ће, заједно са мјештанима који се боре против изградње мХЕ и девастације ријека организовати протест

Декларација о еколошкој држави Црној Гори усвојена је на сједници републичког парламента која је одржана на отвореном на Жабљаку 20. септембра 1991. У декларацији је дефинисано стратешко опредјељење државе да усваја и примењује највише стандарде и норме из области заштите животне средине, очувања природе и економског развоја на принципима еколошки одрживог система.

Покрет Сачувајмо ријеке Црне Горе, поводом 30 година од проглашење Црне Горе за еколошку државу, данас ће, заједно са мјештанима који се боре против изградње мХЕ и девастације ријека, као и онима који су против неконтролисане експлоатације и девастације шумских ресурса, организовати протест "За живот".

- Док грађани константно захтијевају рјешавање акумулираних еколошких проблема - институције и даље остају нијеме и настављају да повлађују интересима привилегованих тајкуна и дозвољавају реализацију штетних концесија које доприносе девастацији животне средине- казали су из Покрета.

Они су навели да институције организују симболичне акције не бавећи се суштинским и егзистенцијалним проблемима, настављајући праксу претходне Владе.

- Упркос свим правним нерегуларностима због којих се могу и морају раскинути штетни уговора и упркос девастацији ријека и континуираном противљењу мјештана - Влада наставља да популистичким и сензационалистичким изјавама обмањује јавност да је изградња малих хидроелектрана заустављена- оцијенили су из Покрета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:15