/ Фото: Дан
13/01/2022 u 07:18 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Само радна мјеста откључаће затворене куће у андријевичком селу Коњухе

Ријетко се гдје чује глас дјетета. То и не чуди кад се зна да је у последњих десетак година на подручју Коњуха склопљено свега десетак бракова, каже Свето Бабовић

Мјештани поткомовских села затражили су од Владе да што хитније осмисли програме који би имали за циљ отварање нових радних мјеста и заустављање исељавања локалног становништва.

Истакли су да ће ти крајеви убрзо остати пусти уколико држава конкретним потезима не допринесе да се отворе производни погони и да се природни ресурси ставе у функцију развоја локалне заједнице.

– Куд год се човјек окрене, у нашим селима наилази на затворене куће. Ријетко се гдје чује глас дјетета. То и не чуди кад се зна да је у последњих десетак година на подручју Коњуха и сусједних села склопљено свега десетак бракова. Људи су због недостатка радних мјеста и због сурових услова за живот отишли из мјеста рођења у неке развијеније крајеве, а да држава није ништа урадила да заустави те негативне процесе. Довољно је рећи да се сеоски дом на Броду користи само за сахране. Но, и сахране постају све рјеђе, јер је народа све мање. Због тога позивамо одговорне у Влади да коначно, умјесто декларативног залагања, осмисле конкретне програме, чија ће примјена кроз отварање одређених погона и одговарајућу валоризацију природних ресурса, дати одређени импулс људима да остану да живе на својим огњиштима. Такође, ти програми треба да подстакну и наше људе који живе негдје друго да се врате у родни крај и ту пристојно живе. Уколико се то не уради у нашим селима ће убрзо умјесто људи, загосподарити вукови и друге дивље звијери – наглашава мјештанин Свето Бабовић.

Ни аутобуса, ни путника

Мјештани подсјећају да је својевремено аутобус од Коњуха до Берана и натраг саобраћао трипут дневно и да је увијек био пун путника.

Наводе да је аутобуска линија укинута прије петнаестак година, због нерентабилности.

– Осамдесетих година прошлог вијека аутобус "Дубрава" је сваког дана био дупке пун путника, док је саобраћао од Коњуха до Берана и назад. Често нијесу могли да приме све путнике. Била су то срећна и незаборавна времена, која се тешко могу вратити. Данас нема ни путника, ни аутобуса. Нестали су и радници и ђаци– истичу мјештани.

Из локалне управе истичу да разумију оправдане захтјеве мјештана и да очекују да ће држава имати разумијевања да на њих одговори на прави начин.

– Без неке озбиљније помоћи од државе стање се неће битније промијенити. Народ ће наставити да се сели, јер Општина није у могућности да сама одговори нараслим проблемима. Зато очекујемо посебне стимулативне мјере за пасивне крајеве као што су села испод Комова – казао је предсједник општине Андријевица Жељко Ћулафић.

image

Жељко Ћулафић

Фото: Архива

Данас много више Коњушана живи у Подгорици и Будви него у мјесту свог рођења. То потврђује и мјештанин Раденко Јанковић, који каже да је Брод, мјесни центар Коњуха, и ове зиме сабласно пуст.

– Држава свих ових година није водила рачуна о појединцу већ је мирно гледала како се некадашња јака газдинства у нашим селима полако урушавају и како народ одлази. Тако данас много више наших људи има у Подгорици него овдје. Није мали број ни породица које су затвориле своје куће у завичају и отишле да раде и живе у приморским градовима. Зато ћете тамо прије срести некога из Коњуха него овдје на Броду. Пред оваквом појавом Влада треба добро да се замисли, јер колико видимо, најављени програм "Европа сад" неће битније утицати да се људи враћају завичају и да за наша села дођу бољи дани – навео је Јанковић.

Мјештани тврде да су без конкретне помоћи државе немоћни да било шта битније ураде по питању заустављања миграционих кретања.

– Позвани смо да искористимо предности којима овај крај располаже и да пажњу усмјеримо ка осмишљавању садржаја који ће нам омогућити стварање дохотка, а самим тим и животну егзистенцију. То је заиста смијешна прича јер људи који су остали да живе овдје немају почетни капитал за било какву дјелатност. Уз то, нико не добија сигурност да ће одређена улагања бити исплатива. Зато држава мора да, у договору с мјештанима, створи повољни амбијент да људи раде и живе од свог рада – нагласили су мјештани.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:36