Фекалије теку улицом / -к.м.
20/06/2022 u 06:21 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Санација колектора у Бијелој у октобру: Изливање фекалија „закрпиће” бајпасом

Рјешење је подземни бајпас, односно спајање двије шахте и елиминисање зачепљења између њих, а шахте ће бити херметички затворене како би се елиминисали непријатни мириси, појашњава Милан Зарић

Проблем оштећеног колектора у Бијелој ни након неколико мјесеци није ријешен, па читаоци "Дана" готово свакодневно, уз негодовање, шаљу фотографије фекалија које се изливају низ приобалну улицу и у море. Из локалне управе увјеравају да ће овом проблему приступити у октобру, када га мисле трајно ријештити. До тада, покушаће да уградњом бајпаса, привремено спријече продор фекалних вода на јавне површине. Према ријечима, Николе Самарџића предсједника МЗ Бијела, мјештани и туристи протестују с правом због оштећеног колектора који се налази у непосредној близини хотела Делфин.

image

Отпадне воде изливају се у море

-к.м.

– Разумијем негодовање мјештана, које већ траје мјесецима. Они желе да се што прије ријеши проблем, који по причи надлежних из Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре и компаније Брив констракшн, није једноставан. Почетак је туристичке сезоне и не можемо ући у озбиљније радове који би се продужили, што не би било добро за туристе, којих је већ сада у Бијелој у већем броју. Засад смо дошли до рјешења, а то је прављење бајпса, односно спајања двије шахте и елминисања зачепљења између њих. Систем ће током сезоне функционисати нормално, односно неће бити непријатних мириса. У септембру и октобру требало би да коначно ријешимо овај проблем комплетном санацијом колектора у Бјелој – каже Самарџић и додаје да радови изградње бајпаса коштају неколико хиљада еура.

Од компаније Ћелтикћоглу тражиће да надокнади штету

Милан Зарић је подсјетио да је претходно на терен изашао судски вјештак што је пресудно важно јер намјеравају да туже турског извођача Ћелтикћоглу, који је несавјесно и нестручно извео радове први пут, па рекламацију санирао прије двије године, но упркос томе, проблем се стално понавља.

– Извођач Ћелтикћоглу је направио проблем на дијелу колектора у Бијелој прије двије године. Колектор су радили подизвођачи, а тадашњи надзор је прихватила њемачка фирма "Далем". Ми смо извели суд за обезбјеђење доказа тако да су вјештаци у завршној фази утврђивања штете над колектором. Тражићемо од компаније Ћелтикћоглу да надконади штету. Грађанима Бијеле не можемо надокнадити све што су претрпјели. Урадићемо све да се овако нешто више не догоди – увјерава Зарић.

Вршилац дужности директора Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре, Милан Зарић, појашњава да су са фирмом Брив констракшн договорени радови на санацији дијела колектора, који је проузроковао изливање отпадних вода на шеталишту. Каже да је ситуација била додатно компликована јер нису имали довољан број извођача способних за овај комплексан посао.

image

Оштећени колектор у Бијелој

-к.м.

– Прихватили смо понуду фирме Брив констракшн. Поступак је трајао дуже због пројекта. Ријеч је о ископу на дубини од шест метара, гдје долази до продора воде. Зато је био неопходан пројекат. Пронађено је рјешење тј. да се одради подземни бајпас. Поставиће цијев од шахта тако да ће се шахте херметички затоворити како не би било више непријатних мириса – каже Зарић и додаје да би до краја септембра извођач требао да почне комплетну санацију дијела колектора у Бијелој. Радове на комплетној замјени цијеви од шахте до шахте финансира Општина Херцег Нови. Зарић увјерава да хаварије на колектору не би требало више да буде.

– Неће бити више непријатних мириса ни застоја. То ће бити одрађено за сезону, а комплетни санациони радови ће кренути након туристичке сезоне, да се дефинитивно и заувијек ријеши проблем – обећава Зарић.

Вриједност радова на санацији дијела колектора износи око 60.000 еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

22. april 2024 16:07