Потопљена јама Петњик / -Д. Јововић
03/10/2021 u 07:12 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Санација потопљене јаме Петњик Рудника мрког угља: Сваког дана извуку по 130 вагона воде

Ужурбано радимо на извлачењу воде која је, у висини од преко једног метра, потопила јамска постројења и оштетила расположиву опрему, каже за "Дан" директор рудника Никола Шћекић

Радници ангажовани на одржавању Рудника мрког угља у Беранама ужурбано раде на извлачењу воде која ја потопила јамске просторије, саопштио је јуче у узјави за "Дан" извршни директор рудника Никола Шћекић. Наводи да би уклањање воде из јаме Петњик могло да потраје још двадесетак дана.

-Ужурбано радимо на извлачењу воде која је, у висини од преко једног метра, потопила јамска постројења и оштетила расположиву опрему. Сваког дан у просјеку извадимо око 130 вагона воде. Међутим ради се о обимним радовима који изискује доста времена, тако да би овај посао извлачења воде могао да потраје отприлике још неких двадесетак дана. Након тога морало би се приступити поправци јамске трафостаснице и остале опреме која је растом нивоа воде оштећена – казао је Шћекић.

До потапања јаме дошло је након што је услед невремена 5. августа дошло до рушења три далеководна стуба преко којих се рудник напајао електричном енергијом.Радници ЦЕДИС-а су тек прије петнаестак дана поправили далековод који води према руднику и успоставили нормално снадбијевање струјом. Производња у руднику, чији је тренутни власник компанија Металфер из Сремске Митровице, прекинута је прије више од годину дана, а око 150 радника остало је без посла.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:19