Један од никшићких квартова у којем је потребно уредити фасаде и санирати равне кровове / -Б.Б.
11/01/2022 u 06:20 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Санација старих стамбених зграда у Никшићу: Инвеститорима станови, станарима нова фасада

Програм подразумијева ангажовање инвеститора да на простору равног крова саграде станове за себе, а у замјену за то да станарима уради фасаду и Општини плати комуналије у износу од 50 одсто, појашњава Ђорђије Манојловић

Дугогодишњи проблем са старим стамбеним зградама, којима је санација одавно неопходна, локална управа града планирала је да почне да рјешава у овој години. Надлежни Секретаријат за уређење простора и заштиту животне средине у том циљу припрема новину- програм који ће предвиђати приватно-јавно партнерство, којим ће рјешење проблема олакшати и Општини, а и станарима појединих објеката у градској зони.

– Програм ће подразумијевати израду пројектне документације према постојећој документацији зграде, ангажовање инвеститора да на простору равног крова сагради станове за себе, а да у замјену за то станарима уради фасаду и Општини плати комуналије у износу од 50 одсто. На тај начин бисмо ријешили проблеме које станарима проузрокују равни кровови и дотрајале фасаде. Општина би имала користи од комуналија, а инвеститор добија некретнину – појаснио је у разговору за "Дан" вршилац дужности секретара Секретаријата за за уређење простора и заштиту животне средине Ђорђије Манојловић.

image

Ђорђије Манојловић

-Б.Б.

Након смјене локалне власти, нова поставка у поменутом сектору почела је с мапирањем зграда са равним крововима у Никшићу. Манојловић је истакао да таквих има 37, од којих три не задовољавају услове из планираног програма, односно на њима се не може радити додатна спратност. Иако је програм у изради и усвајање, према Манојловићевим најавама, очекује се на сједници локалног парламента у фебруару или марту, Секретаријат већ има заинтересованих инвеститора.

– Након усвајања програма услиједило би објављивање јавног позива, а нека су наша очекивања да би се одмах пријавило десет инвеститора. Свима бисмо дали шансу и на тај начин добили на времену, не би се чекало да се ради једна по једна зграда, већ неколико истовремено. Скупштине станара као правна лица са инвеститорима би закључивали уговоре иза којих би стајала Општина – истакао је Манојловић.

Настављају уређење корита ријека

Ђорђије Манојловић каже да секретаријат на чијем је челу интензивно ради и на побољшању стања животне средине. Ове године базираће се на уклањање дивљих депонија у градској и приградској зони, у плану је и формирање еко-ренџерске службе, а наставиће и са уређењем корита градских ријека.

– Један дио корита Мркошнице је уређен, слиједи уређење другог. Сређиваћемо корито Бистрице од Копривица до моста на Дуклу, као и Грачанице, између два моста, гдје ће бити индустријска зона и гдје је већ један дио култивисан. Са Министарством капиталних инвестиција радимо на пројекту за градску депонију Мислов до. Ради се и на пројекту Регионалног рециклажног центра – нагласио је Манојловић.

На подручју Никшића има око 380 стамбених зграда, али Скупштине станара нијесу формиране су свима, па ће се у наредном периоду позабавити и тиме. Манојловић је нагласио да је Општина у последњих неколико година из буџета годишње опредјељивала по 100.000 еура за санацију фасада, али средства нијесу кориштена у цијелости јер је било неопходно и учешће станара, што многи нису успијевали да обезбиједе. И ове године, каже Манојловић, опредијељен је исти износ, али је одлука измијењена па ће се из средстава, у зградама гдје станари обезбиједе своје новчано учешће, уз фасаде санирати и проблеми са крововима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 16:43