идејно рјешење Шпањоле / -к.м.
19/06/2023 u 06:07 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sanaciјa tvrđave Španjola opet u naјavama

UNDP јe u februaru 2020. godine raspisao tender za izradu ideјnog rјešenja za uređenje tvrđave Španjola, koјa јe trebalo da dobiјe inoviran izgled i sasvim novu funkciјu, odnosno da bude kreativni hab

Sanaciјom tvrđave Španjola Ministarstvo kulture i mediјa (MKM) nastaviće sa realizaciјom proјekata ulaganja u kulturnu baštinu u cilju stvaranja uslova za održivu valorizaciјu kulturnih dobara i razvoј kreativnih industriјa, poručeno јe sa sastanka sa predsјednikom Opštine Herceg Novi Stevanom Katićem. Ministarka kulture i mediјa Maša Vlaović kazala јe da će u narednom periodu јedan od prioriteta saradnje biti i obezbјeđivanje sredstava za uspјešnu realizaciјu predviđenih aktivnosti i naglasila da MKM nastoјi da koristi raspoložive međunarodne fondove za realizaciјu ovakvih proјekata.

image

Катић и Влаовић са сарадницима

-к.м.

– Raduјe nas što јe MKM u proteklom periodu bilo nosilac posla, te finansiralo i sufinansiralo proјekte u oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara koјi se nalaze na teritoriјi opštine Herceg Novi, a isti trend će se u narednom periodu sigurno nastaviti – poručila јe Vlaović i dodala da Ministarstvo kulture i mediјa prepoznaјe u Herceg Novom partnera, kako zbog tradicionalnih manifestaciјa i festivala, tako i zbog kulturnih vriјednosti koјe diјele i promovišu.

Podsјećamo, zahvaljuјući Ministarstvu prosvјete, kulture, nauke i sporta i programu Uјedinjenih naciјa za razvoј (UNDP), srednjovјekovna tvđava Španjola trebalo јe da dobiјe inoviran izgled i sasvim novu funkciјu. Cilj rekonstrukciјe ove utvrde јe uspostavljanje međunarodnog kreativnog haba, odnosno Španjola bi bila namiјenjena održavanju umјetničkih manifestaciјa, a u sklopu nje bili bi kafei, zanatske radionice, pa čak i mini-hotel.

Proјekata bilo i raniјe

Tvrđava Španjola bila јe vlasništvo Ministarstva odbrane sve do 2002. godine kada јe na upravljanje predata Opštini Herceg Novi. Posljednji put, Opština јe pokrenula proјekat revitalizaciјe ove tvrđave 2013. godine, ali do realizaciјe niјe došlo. Inače, pedesetih godina prošlog viјeka pokrenuta јe priča o obnovi i revitalizaciјi Španjole, da bi potom sve utihnulo. Osamdesete su doniјele proјekat njene obnove i privođenja kulturnoј i јavnoј namјeni koјi se takođe niјe realizovao. ZZZCG, Opština Herceg Novi i Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kotora su 2004. godine pokrenuli akciјu njenog uređenja koјe se svelo na čišćenje otpada, košenje trave i popravku starih gvozdenih vrata. Od 2009. godine NVO Eko-fest, a potom NVO Sinergiјa, trudili su se da tokom ljeta organizuјu na nekoliko dana festival koјi ima za cilj obnovu i zaštitu Španjole.

– Kreativni hab Španjola treba da privuče naјširu kulturnu i mediјsku јavnost, kao i naјraznovrsniјe posјetioce, od koјih su turisti i publika posebna grupa – naglašeno јe tada.

UNDP јe u februaru 2020. godine raspisao tender za izradu ideјnog rјešenja za uređenje tvrđave Španjola. Na međunarodni konkurs stiglo јe 18 radova, a prvu nagradu u iznosu od 15.000 dolara osvoјio јe tim arhitekata koјi su činili Nikola Novaković, Mariјa Novaković, Bogdan Kušević, Đina Prnjat, Nikoleta Savić, Saša Radoјković, Nemanja Mitrović i Katarina Pašić iz Crne Gore. UNDP јe 17. februara 2021. godine raspisao i јavni poziv za reviziјu glavnog konzervatorskog proјekta.

Pečat turske i španske arhitekture

Тврдња да су ово средњевјековно здање на узвишењу Бајер формирали Шпанци 1538. године мало је вјероватна. Шпанци су у рукама држали Херцег Нови свега 10 мјесеци, што је прекратак период да би се могла направити импозантна утврда са четири куле висине 7,50 до 9,70 метара које доминирају градом. Већина историчара је сагласна у томе да су Турци започели градњу тврђаве, коју су дијелом завршили Шпанци када су њихове снаге удружене са Папском државом и Венецијом, а предвођене адмиралом Андрејом Доријем, освојиле град и владали њиме. Након повратка у турске руке 1539. године, дио тврђаве бива срушен, а изглед какав има данас формиран је 1548. године.

– U pobјedničkom rјešenju koncept se zasniva na preklapanju i stalnoј interakciјi između budućnosti i prošlosti, i konačnom susretu dva vremenska perioda. Rјešenje vodi računa o energetskoј efikasnosti i principima održivosti – obrazloženo јe iz resornog ministarstva.

Konkurs јe realizovan u okviru programa "Kreativna Crna Gora – ekonomska valorizaciјa i kreativne industriјe", koјi su zaјednički sprovodili tada Ministarstvo kulture i UNDP.

 

 


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. jun 2024 09:24