Једна од мини-депонија на траси регионалног пута Слијепач Мост – Пљевља / М.Н.
28/03/2022 u 06:20 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Санкционисати несавјесне појединце: Смеће остављају поред пута, уз корито Љубовиђе

Ми­ни-де­по­ни­је ства­ра­ју они ко­ји не же­ле до­бро ни­ко­ме, па ни се­би, од­но­сно они ко­ји на крат­ко „го­сту­ју” у нашем крају, каже Веско Гогић, предсједник МЗ Томашево

По ко зна који пут поред регионалног пута Слијепач Мост – Томашево – Павино Поље – Коврен – Пљевља створено је више ми­ни-де­по­ни­ја. Предсједник Мјесне заједнице Томашево Веско Гогић каже да се то стално понавља упркос апелима и мјештана и надлежних служби да се смеће не оставља тамо гдје му није мјесто, конкретно поред саобраћајница.

image

Веско Гогић

М.Н.

– Узалуд апели, узалуд чишћење терена, ништа не помаже. Комуналци не могу да стигну да очисте и однесу колико се поново смећа створи поред ове наше саобраћајнице и направи ругло од прелијепог природног окружења. Мини-депонија има и на обалама ријеке Љубовиђе, па доста отпада на несрећу заврши и у таласима ове некада надалеко познате ријеке по чистој води и богатству рибљег фонда, посебно племенитих врста рибе. Оваквим односом несавјесних појединаца ствара се несагледива штета животној средини и уништава ријека Љубовиђа. Мини-де­по­ни­је ства­ра­ју они ко­ји не же­ле до­бро ни­ко­ме, па ни се­би, од­но­сно они ко­ји на крат­ко "го­сту­ју" у овом кра­ју и не­при­мје­ре­но, нај­ви­ше под окри­љем мра­ка, допре­ма­ју и остављају по­ред пу­та раз­не вр­сте от­па­да – огорчен је Гогић.

Каже да су дивље депоније отпада у мје­сту Зе­ки­ћа ри­је­ка и Маина гора просто застрашујуће.

– Прије неколико дана овдје је свашта изручено, комунални отад, па и стари кауч који изгледа некоме није више био потребан. То не раде људи из нашег краја. Смеће се овдје допрема са других адреса. Овдје је мања фреквенција саобраћаја, а због конфигурације терена и заклона од брда и шуме, овдје истоварају отпад, сигурни су да их нико не може видјети – изричит је Гогић.

Вујошевић: Свијест људи нијесмо у стању да промијенимо

У Ко­му­нал­ном пред­у­зе­ћу "Лим" ка­жу да не­са­вје­сни гра­ђа­ни от­пад и сме­ће ба­ца­ју у ко­ри­та ри­је­ка Лим, Би­стри­ца, Љу­бо­ви­ђа, Ље­шни­ца и Лип­ни­ца и да је по­треб­на већа и и ефи­ка­сни­ја са­рад­ња ин­спек­циј­ских слу­жби ка­ко би се та по­ја­ва све­ла на нај­ма­њу мо­гу­ћу мје­ру.

– Ми ра­ди­мо ко­ли­ко мо­же­мо и стиг­не­мо и та­мо гдје нам то и ни­је у опи­су по­сла. По­ста­вља­мо кон­теј­не­ре, али сви­јест љу­ди ни­је­смо у ста­њу да про­ми­је­ни­мо – ка­же ди­рек­тор бјелопољског Ко­му­нал­ног предузећа Ра­ден­ко Ву­јо­ше­вић.

Гогић додаје да се на обалама ријеке оставља све и свашта, понекад и жи­во­тињ­ски от­пад.

– Има ту често ске­ле­та жи­во­ти­ња, ра­зних ко­сти­ју и дје­ло­ва жи­во­тињ­ског ти­је­ла. Ту је и ра­зни шут од гра­ђе­вин­ских ра­до­ва, а има и ста­рог на­мје­шта­ја и тех­нич­ких уређа­ја. До­ста то­га од­не­су та­ла­си Љу­бо­ви­ђе – каже Го­гић.

Он ис­ти­че да има­ју од­лич­ну са­рад­њу са ДОО Ко­му­нал­но "Лим" и ди­рек­то­ром преду­зе­ћа Ра­ден­ком Ву­јо­ше­ви­ћем, те да ко­му­нал­ци ре­дов­но пра­зне не­ко­ли­ко кон­теј­не­ра на тра­си пу­та до То­ма­ше­ва и у са­мом мје­сном цен­тру.

– На­жа­лост, ни­ка­ко не мо­же­мо да ста­не­мо на пут не­са­вје­сним по­је­дин­ци­ма из других сре­ди­на ко­ји до­во­зе от­пад и ба­ца­ју га поред пу­та. За­то још јед­ном апелујемо на ко­му­нал­не по­ли­цај­це да пре­ду­зму мје­ре из сво­је над­ле­жно­сти, да спри­је­че ове ван­дал­ске рад­ње и за­шти­те нас од оби­је­сти ста­нов­ни­ка дру­гих мјесних за­јед­ни­ца и с град­ског и са при­град­ског под­руч­ја. Не­ка уве­ду де­жур­ства, сни­ме ста­ње и ка­зне ове ко­ји ра­де ово што не би смје­ло да се ра­ди – по­ру­чу­је Гогић.

Истиче да мјештанима про­блем пред­ста­вља­ју и пси лу­та­ли­це ко­је, та­ко­ђе под окри­љем мра­ка, из­ба­цу­ју из ком­би­ја и оствљају поред пута, а они по­том отпад са мини-депонија развлаче на све стра­не.

– Паса луталица има на десетине. Неко их довезе овдје и остави. Не само што развлаче отпад него су опасни и по људе, посебно за дјецу. Мора неко овоме стати на пут – изричит је Гогић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:23