Уништен коловоз на магистралном путном правцу Пљевља–Градац–Шула / Б.Је.
21/03/2022 u 07:30 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Магистрала од Пљеваља до насеља Градац и Шула у катастрофалном стању: Уништена одвозом руде и шуме

Не мора се наглашавати да је ово један од важнијих путних праваца у нашој општини и да од њега зависи много становника околних села који су вјеровали да ће им експлоатација шума и руде олова и цинка донијети напредак, а десило се сасвим супротно, каже Бојан Крвавац

Магистрални пут Пљевља-Градац-Шула налази се у изузетно лошем стању. Мјештани кажу да не памте када је био озбиљнији подухват на санацији овог путног правца. Најкритичније мјесто је дионица пута кроз село Брвеница, гдје је прије неколико година дошло до појаве клизишта али нико није предузео ништа даље од постављања саобраћајне сигнализације која упозорава на клизиште. Критичан је и дио пута од насеља Градац до села Порос гдје су такође чести одрони иако су прије три године постављене мреже на стјеновитим узвишењима. Поред рударских насеља Градац и Шула, овај пут са Пљевљима повезује и мјесне заједнице Мељак, Брвеницу али и село Глисница. Из МЗ Мељак кажу да им је прошле године из локалне управе дато обећање да ће се на овом магистралном путу извршити озбиљни радови али да до њих ипак није дошло.

– Почетком прошле године дато нам је обећање о санацији пута али оно није испоштовано – тврде из МЗ Мељак.

Санирали јаловиште, оштетили коловоз

Бојан Крвац каже да је пут Пљевља-Градац-Шула највише уништен у последњих десет година, те да су тешки камиони оштетили коловоз и приликом радова на ремедијацији јаловишта у Градцу.

– Стање на овом путном правцу поготово је лоше од момента почетка ремедијације јаловишта у Градцу, од када је овај путни правац малтене уништен. Стога би било праведно да држава, локална управа и фирме које послују на том путном правцу, поготово "Градир Монтенегро", одржавају и освјежавају асфалтни застор што чешће јер је на њима понајвећа одговорност – оцјењује Крвавац.

Представници савјета мјесних заједница Шула, Градац, Мељак и Брвеница наглашавају да се са ових простора сваке године посијече и одвезе на десетине хиљада кубика дрвне масе, од чега највише висококвалитетних стабала четинара. На подручју МЗ Шула ради и Рудник олова и цинка "Градир Монтенегро", који на годишњем нивоу остварује обрт капитала до 20 милиона еура. Руда која се на том подручју копа, меље се и потом се концентрат руде одвози магистралним путем до Пљеваља и даље.

– Рудник олова и цинка "Градир Монтенегро", који са тешким камионима врши превоз рудног концентрата, један је од главних криваца због уништеног коловоза на путном правцу Шула-Градац-Пљевља. Стање коловоза у којем се налази овај путни правац недопустиво је лоше, а надасве и опасно за саобраћај. Годинама уназад "Градир Монтенегро" експолоатише рудна богатства на овом подручју,тешке машине и камиони систематично уништавају овај путни правац, а на његовој санацији ништа се не ради – каже Бојан Крвавац, потпредсједник Општинског одбора Демократске Црне Горе.

Крвавац истиче да од почетка деведесетих година прошлог вијека, када је магистрални пут урађен од насеља Градац до насеља Шула, озбиљнијих интервенција није било. Он наглашава да је Рудник олова и цинка "Градир Монтенегро" последњих 12 година изузетно успјешно ради али да од тог рада становници у подножју планине Љубишње немају никакве користи.

– Не мора се наглашавати да је ово један од важнијих путних праваца у нашој општини и да од њега зависи много становника околних села који су вјеровали да ће им експлоатација шума и руде олова и цинка донијети напредак, а десило се сасвим супротно – подвлачи Крвавац

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:44