/ PLANINSKI SAVEZ CRNE GORE - LOGO - PLANINSKI SAVEZ CRNE GORE - LOGO
02/06/2023 u 17:46 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Saopštenje o uslovima na planinskim stazama

Trenutne prilike u planinskim područjima su složene, samim tim i dalje postoji potencijalna opasnost po bezbjednost i zdravlje korisnika planinskih staza i pješačkih puteva

Stručna komisija PSCG za markacije, planinske staze, pješačke puteve i Registar, na osnovu odredbi Zakona o planinskim stazama izdala je saopštenje o uslovima za otvaranje istih.

-Na osnovu uvida u stanje prohodnosti i bezbjednosti planinarskih staza, koje su u nadležnosti održavanja planinarskih klubova članova PSCG, stvoreni su uslovi za korišćenje istih u primorskom i djelimično u centralnom dijelu Crne Gore. Shodno prednjem otvaraju se za korišćenje od 5. juna do 30. novembra 2023, sve uređene i markirane planinarske staze Nacionalne i Lokalne mreže (PPT „Orjen – Lovćen – Rumija“ i priključne staze, staze NP „Lovćen“ i NP „Skadarsko jezero“, kanjon Mrtvice, Prekornica i Žijovo) - navode u saopštenju mačenik Komisije Dušan Kaluđerović.

Dodaju da informacije o stanju i prohodnosti navedenih staza tokom sezone moguće je dobiti od lokalnih turističkih organizacija (LTO), NP „Skadarsko jezero“, Regionalnog Parka Prirode „Orjen“ i planinarskih klubova – domaćina za uređenje i održavanje staza.

-Trenutne prilike u planinskim područjima su složene, samim tim i dalje postoji potencijalna opasnost po bezbjednost i zdravlje korisnika planinskih staza i pješačkih puteva, usled čega su vršni djelovi staza: planinarskih transverzala CT-1 „Planinama Crne Gore“, „Via Dinarica“ i „Vrhovi Balkana“, kao i drugih uređenih staza Nacionalne i Lokalne mreže u nadležnosti NP „Durmitor“, NP „Prokletije“, LTO Plav, LTO Gusinje, LTO Andrijevica, LTO Berane, LTO Bijelo Polje, LTO Mojkovac, LTO Rožaje, LTO Kolašin, zatvoreni za korišćenje do 15. juna 2023. godine- preciziraju iz pomenutog Saveza.

Navode da je otvaranje prethodno navedenih staza za korišćenje, uz upotrebu adekvatne opreme, planirano je od 16. juna 2023. godine, o čemu će ova Komisija izdati posebno obavještenje, dok o stanju i prohodnosti staza informacije tokom sezone moguće je dobiti od lokalnih urističkih organizacija (LTO), NP „Durmitor“, NP „Prokletije“, Regionalnog Parka Prirode „Komovi“ i planinarskih klubova – domaćina za uređenje i održavanje staza.

Na osnovu iskustva tokom prethodnih sezona i analize uzroka vanrednih događaja sa teškim posledicama Komisija apeluje i preporučuje:

- Da svi korisnici planinarskih staza u ljetnjem periodu čuvaju postavljenu signalizaciju i

markacije na stazama, pridržavaju se pravila ponašanja na planinskim stazama, da se ne udaljavaju sa markirane – uređene staze.

- Da tokom ljetnje sezone koriste prohodne staze, koje su prilagođene njihovoj fizičkoj

spremi uz adekvatnu planinarsku opremu, na cijeloj teritoriji Crne Gore. Da ne koriste staze u složenim meteo uslovima.

-Da ne koriste usluge nestručnih – nelicenciranih vodiča, neadekvatne mape, mobilne

aplikacije, gps trekove ukoliko nisu preporučene od strane: PSCG, NP, NTO, LTO, RPP, KLUBOVA DOMAĆINA.

- Pri organizaciji i korišćenju staza, uspona i drugih aktivnosti na planinarskim stazama NM organizatori (Tur operator, LTO, planinarski klub i drugi) su odgovorni za bezbjednost svih učesnika u toku aktivnosti, shodno Zakonu o planinskim stazama i

propisima dužni su da obavijeste graničnu policiju), da organizuju prisustvo GSS CG i preduzmu preventivne mjere zaštite svih korisnika.

-Tur operatori, NTO, LTO, NP i organi lokalne uprave su obavezni da na pogodan način upoznaju sve korisnike staza u njihovoj organizaciji o opasnostina i eventualnim zabranama u svojim zonama – destinacijama, a posebno o načinu korišćenja planinarskih staza Lokalne mreže i mjerama zaštite.

- Da korisnici za boravak u graničnom području i prelazak granice obavezno i pravovremeno izvrše prijavu graničnoj policiji Crne Gore, kako bi dobili saglasnost.

- U slučaju primijećenog oštećenja na infrastrukturi, markaciji i samoj stazi obavezno obavijestiti PSCG.

Stručna komisija Planinarskog saveza Crne Gore će na zahtjev organizovanih korisnika planinarskih staza Nacionalne mreže, pružati neophodne informacije o prohodnosti i stanjustaza, kao i stručnu pomoć zainteresovanim korisnicima u okviru ovlašćenja i raspoloživih resursa direktno ili preko lokalnih planinarskih klubova.

UPOZORENJE: KORISNICI STAZE KORISTE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST!

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:07