Представљање пројекта социјалне заштите старих лица / М.Н.
19/03/2022 u 06:20 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сарадња геронто установа Бијелог Поља и Новог Пазара: Бригом на даљину обухваћено 30 старих лица

Захваљујући овом пројекту успоставићемо нове стандарде услуга социјалне заштите старих лица, чије ће здравствено стање 24 часа пратити наши љекари и медицинске сестре, каже др Радосав Нишавић

Како би побољшали положај старих лица, Дом старих Бијело Поље и Центар за социјални рад из Новог Пазара, уз подршку локалне самоуправе, покренули су пројекат "Први Теле - каре сервис социјалне заштите старих лица у Црној Гори и Србији", који подразумијева бригу о старим лицима на даљину, односно путем најсавременијих технологија и уз константан надзор љекара, медицинских сестара, психолога и социјалних радника.

image

Диздаревић, Петричевић и Нишавић

М.Н.

Директор Дома за старе у Бијелом Пољу др Радосав Нишавић истакао је да је ријеч о иновативном социјалном сервису, који се већ примјењује у развијеним земљама Европске уније.

- Захваљујући овом пројекту у Црној Гори и Србији успоставићемо нове стандарде услуга социјалне заштите старих лица, чије ће здравствено стање 24 часа пратити наши љекари и медицинске сестре, ангажовани у оквиру Теле-каре сервиса, основаног за потребе овог пројекта - казао је Нишавић.

Он је саопштио и да се нада да ће спровођење овог пројекта подстаћи ресорна министарства, али и друге државе, да уведу националне стандарде у коришћењу софтверских апликацаија и технологије у медицинском мониторингу и пружању његе на даљину најрањивој популацији.

Апликација на сваких 15 минута ажурира податке

Слободанка Пребирачевић је казала да је сервис успостављен 1. новембра прошле године, а услуге ће пружати 12 мјесеци.

-Апликација на сваких 15 минута ажурира податке са паментог сата и шаље их Теле - каре центру, а мјери се крвни притисак, температура, пређени метри, откуцаји срца, потрошене калорије, унос течности- појаснила је она, напомињући да је предвиђено 300 дневнх вритуелних сервиса и 150 кућних посјета за 15 корисника.

Пројекат "Први Теле - каре сервис социјалне заштите старих лица у Црној Гори и Србији" спроводи се у оквиру прекограничне сарадње Србије и Црне Горе 2014-2020, укупна вриједност је 213,357.25, од чега је грант Европске уније 181,353.66 еура.

На важност овог пројекта, посебно за стара лица, указао је и директор Центра за социјални рад из Новог Пазара Аднан Диздаревић.

- Већ смо кренули са пројектним активностима и слободно могу рећи да су ово пионирски кораци на нашим просторима који подразумијевају коришћење нових софтверских технологија у пружању здравствене његе посебно осјетљивим лицима - истакао је Диздаревић и додао да је увјерен да ће сви заједнички радити на добробити грађана и Бијелог Поља и Новог Пазара.

Пројект менаџерка Слободанка Пребирачевић саопштила је да је општи циљ пројекта побољшање локалне услуге социјалне заштите на ширем подручју општина Бијело Поље и Нови Пазар.

Како је казала, услуге у оквиру овог пројекта пружаће старијим лицима из Бијелог Поља и Новог Пазара, већ су идентификовали њих 30, а у пројекат је, како је напоменула, укључено и 30 запослених у Дому за старе Бијело Поље и Центру за социјални рад Нови Пазар.

Корисница Теле-каре сервисa Роса Величковић истакла је да је јако задовољна овим порјектом, јер су свакодневном у контакту са медицинским особољем које прати њихово здравствено стање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 14:58