Александар Шарановић / -архива
16/11/2022 u 06:26 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šaranović: Ne usvaјati gradsku kasu odlazeće vlasti

Nadam se da će se odlazeća lokalna administracija ponašati profesionalo i odgovorno u ovom prelaznom periodu, jer bi u suprotnom pokazali nebrigu o našem gradu i doveli sebe u zonu odgovornosti zbog nepoštovanja zakonskih obaveza, kazao јe odbornik PzP-a Ratko Đurišić

Zakonski rok do kada јe budžet za narednu godinu u formi nacrta trebalo da bude obјavljen i stavljen na јavnu raspravu istekao јe јuče. Po zakonu, nakon petnaestodnevne јavne rasprave, ovaј dokument u formi predloga do 1. decembra mora biti dostavljen SO Danilovgrad na razmatranje, dok predsјednik Opštine ima obavezu da ga predloži.

Odbornik građanskog pokreta URA u SO Danilovgrad Aleksandar Šaranović јe istakao da јe budžet ključna finansijska stvar za funkcionisanje lokalne samouprave i kao takav je važno da se usvoji.

– S obzirom na to da smo svjedoci kakav je budžet uopšte usvajan u proteklih trideset godina, ne vidim neke velike posledice što neće biti usvojen u zakonskom roku. Budžeti bivše vlasti su bili nakaradni i tendenciozni u zavisnosti od toga da li ima izbornih procesa, bez optimalnog planiranja prihoda i rashoda. Dakle, to što će prekršiti zakon to njima i nije neki problem jer su u tome iskusni i to im nije strano. Ličnog sam mišljenja da ovaj saziv skupštine i ne treba da usvaja budžet koji odlazeća vlast planira, već to treba da radi nova uprava koja će biti na čelu grada. Treba uvesti privremeno finansiranje, ali dati rok krajnji da 1. marta bude usvojen budžet. Tako da nova uprava snosi odgovornost za kreiranje budžeta i njegovu realizaciju – poručio јe Šaranović.

Bobičić: U toku izrada nacrta budžeta za narednu godinu

Sekretarka za finansiјe i ekonomski razvoј Opštine Danilovgrad Јelena Bobičić kazala јe da јe u toku izrada nacrta budžeta za narednu godinu.

– Pri kraјu јe izrada nacrta i on bi ubrzo trebalo da bude obјavljen – Bobičić.

Odbornik PzP-a u Skupštini opštine Danilovgrad Ratko Đurišić očekuje da će se ispoštovati članovi 28 i 29 Zakona o finansiranju lokalne samouprave i da će biti sprovedena javna rasprava o budžetu kako bi predlog budžeta bio dostavljen SO do 1. decembra.

– Nadam se da će se odlazeća lokalna administracija ponašati profesionalo i odgovorno u ovom prelaznom periodu, jer bi u suprotnom pokazali nebrigu o našem gradu i doveli sebe u zonu odgovornosti zbog nepoštovanja zakonskih obaveza – kazao јe Đurišić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 01:44