Централна банка Црне Горе / фото: ЦБЦГ
28/12/2021 u 15:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Савјет Централне банке ЦГ усвојио низ подзаконских аката

Савjет jе донио Одлуку о обрачуну и исказивању ефективне каматне стопе на кредите и депозите

На данас одржаноj сjедници, Савjет Централне банке Црне Горе усвоjио jе више подзаконских аката.

Савjет jе донио Одлуку о привременим мjерама за ублажавање негативних утицаjа епидемиjе заразне болести ковид -19 на финансиjски систем, коjа ће се примjењивати од 01. jануара 2022. године, а коjом се, у складу са тренутном епидемиолошком ситуациjом и економским трендовима, ревидираjу важеће мjере Централне банке Црне Горе, усмjерене ка смањењу негативних посљедица утицаjа пандемиjе.

- На снази остаjе мjера коjа омогућава реструктурирање кредита корисницима кредита – физичким лицима коjима jе, као последица негативног утицаjа заразне болести ковид- 19, престао радни однос, смањена зарада више од 10% или им ниjе исплаћена нето зарада више од три мjесеца приjе подношења захтjева у складу са овом одлуком. До даљњег ће важити и мjера забране исплате дивиденде акционарима банака (осим у виду акциjа) - наводе из Централне банке Црне Горе.

Како наводе, с обзиром да 31. децембра 2021. године истиче раниjе усвоjена макропруденциона мjера коjа се односила на циљано ограничење раста необезбиjеђених готовинских кредита физичких лица, Савjет jе данас донио Одлуку о макропруденциjалним мjерама коjе се односе на кредите коjе кредитне институциjе одобраваjу физичким лицима. Овом одлуком се на jош годину дана продужава примjена поменуте макропруденционе мjере. Претходно jе извршена анализа трендова кретања необезбиjеђених готовинских кредита, на основу коjе jе утврђена потреба продужетка њене примjене, уз одређене корекциjе. Поред постоjећих критериjума, Одлуком се уводи и квалитативни критериjум коjим се дозвољава да банке коjе спроводе добре праксе одобравања готовинских необезбиjеђених кредита физичким лицима, односно имаjу низак удио неквалитетних кредита у овом сегменту кредита (3,5%), могу одобравати готовинске необезбиjеђене кредите или уговарати продужење рока отплате из основног уговора са роковима дужим за двиjе године у односу на рокове утврђене Одлуком (осам година за кредите са првобитно утврђеним роком отплате од шест година, односно десет година за кредите са првобитно утврђеним роком отплате од осам година).

- У циљу испуњавања обавеза коjе проистичу из Закона о кредитним институциjама, а коjи ће се  примjењивати од 1. jануара 2022. године, Савjет jе донио Одлуку о обрачуну и исказивању ефективне каматне стопе на кредите и депозите и Одлуку о садржаjу и начину вођења регистра пружалаца финансиjских услуга - закључују из Централне банке Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 17:32