Копови Рудника олова и цинка Шупља стијена на подручју МЗ Шула / -Б.Је.
20/12/2021 u 06:58 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Савјет пљеваљске МЗ разочаран односом локалне управе: Узимају милионе, а у Шула ништа не улажу

Савјет МЗ је локалној управи предао списак пројеката које треба реализовати јер мора се прекинути пракса узимања прихода са простора Шула, а да се ништа не улаже, каже предсједник МЗ Вукола Кушељевић

Општина Пљевља са подручја мјесне заједнице Шула годишње убира преко милион еура прихода, али за то подручје нема ниједног важнијег пројекта који ће се финансирати из капиталног буџета. Овогодишњи општински буџет био је планиран на 19.225. 000 еура и већ је реализован у износу од преко 91 одсто, а озбиљнијег трошења новца у пројекте на простору МЗ Шула није било. Према нацрту буџета за 2022. годину, Општина Пљевља планира да од укупног износа буџета, 20,6 милиона еура, нешто преко девет милиона потроши кроз капитални буџет, али опет нема значајнијих улагања на простору мјесне заједнице Шула. Тако ће становници овог дијела пљеваљске општине морати да се задовоље средствима која су планирана кроз издвајања за путну инфраструктуру и водоводе, што, како тврде из Савјета МЗ, ни у ком случају није довољно да би задовољило потребе локалног становништва. Из Савјета МЗ истичу да када се саберу приходи локалне управе планирани у буџету за наредну годину, види се да се у општинску касу са простора мјесне заједнице Шула слива преко милион еура. Наглашавају да таква пракса траје већ годинама и да становништво Шула захтијева да се са таквим односом коначно прекине.

– Савјет мјесне заједнице је у оквиру предвиђене јавне расправе о нацрту општинског буџета за наредну годину локалној управи предао списак пројеката које током наредне године треба реализовати у Шулима. Остаје да видимо у којој мјери ће наши предлози бити прихваћени од стране локалне управе. У сваком случају мора се прекинути пракса узимања прихода са простора МЗ Шула а да се ништа не улаже у инфраструктуру – каже предсједник МЗ Шула Вукола Кушљевић.

Приходи од пореза и експлоатације руда олова и цинка и шума

Према нацрту буџета, локална управа планира три милиона еура прихода по основу пореза на зараде физичких лица. У том приходу значајан допринос дају порези на зараде око 130 запослених у Руднику олова и цинка Шупља стијена, који је на простору МЗ Шула. Притом, од планираних 2,7 милиона еура од пореза на непокретности, добар дио новца доћи ће опет из Шула. Слична је ситуација и када су у питању накнаде за експлоатацију шума, јер ће добар дио овог прихода, у износу од 1,1 милион еура, да се оствари у селима испод планине Љубишње, такође на простору МЗ Шула. Када су у питању накнаде за очување животне средине, чији је износ планиран на 2,1 милион еура, око 350.000 биће наплаћено од рудника у Шулима, а локална управа ће приходовати и 250.000 еура по основу накнаде за експлоатацију олова и цинка.

Кушљевић истиче да последњих година није било улагања, док се руде олова и цинка, као и шуме са простора ове мјесне заједнице експлоатишу деценијама.

– Бићемо истрајни да се досадашња политика неулагања у овај крај прекине, посебно што су озбиљна улагања неопходна – истиче Кушљевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 03:49