Шавник / Фото: Архива
06/01/2022 u 20:40 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шавник и Плужине за 11 мјесеци остали без 200 становника

Миграције разним мјерама покушавају да зауставе локалне управе које, у односу на друге црногорске општине, имају скромне буџете

За једанаест мјесеци прошле године двије поддурмиторске општине, Плужине и Шавник, остале су без скоро 200 становника.

Према подацима Управе за статистику (Монстат), за десет мјесеци прошле године у Плужинама је рођено 18 дјеце, док је број умрлих био 49, па је забиљежен негативан природни прираштај од 31.

На подручју Шавника у истом периоду рођено је 13 дјеце, умрло је 39 становника, а природни прираштај је минус 26. У Плужине се током прошле године доселило 32, а одселило 58 грађана, док је из Шавника отишло 103, а 23 је новодосељених.

Монстат биљежи и да обје општине последњих година имају готово исте податке, а миграције разним мјерама покушавају да зауставе локалне управе које, у односу на друге црногорске општине, имају скромне буџете.

Плужине су прве и засад једине у држави које становништво на сеоском подручју већ годинама ослобађају од плаћања пореза на непокретност, а јединствени су и када је у питању подстицај наталитета јер свим незапосленим породиљама исплаћују накнаду до друге године живота дјетета. До почетка децембра плужинском Секретаријату за општу управу и друштвене дјелатности обратило се 12 незапослених породиља за остваривање права на накнаду.

-Сви захтјеви су усвојени и позитивно ријешени, а износ накнаде је 100 еура мјесечно до навршене друге године дјетета, подаци су које је "Дану" доставила Љубица Кулић, самостална савјетница за социјалну и дјечију заштиту Општине Плужине.

У истом периоду добили су и 18 захтјева за остваривање помоћи за новорођено дијете. Десет се односило на рођење првог дјетета (гдје је помоћ 500 еура), а шест на друго (1.000 еура).

-Два захтјева су се односила на рођење трећег и више дјеце (2.000 еура, уз напомену да су у питању родитељи који имају регистровано пољопривредно газдинство на селу и тиме се износ увећава дупло). Уз особито задовољство напомињем да се један од захтјева односио на рођење десетог дјетета у породици на селу. Буџетом општине за 2021. годину за позицију помоћ породиљама, сходно одлуци на основу које се исплаћују и помоћи за новорођено дијете, планирано је 40.000 еура, а до сада је реализовано 40.397, навела је Кулић.

Из буџета Општине Шавник прошлогодишње издвајање за новорођенчад износило је 14.000 еура. Како су нам из те Општине саопштили, 500 еура је накнада за прво дијете, хиљаду за друго, а 1.500 за треће и свако наредно и за близанце.

-Број новорођене дјеце у 2021. години је 13. Од тог броја три породице су добиле прво дијете (једна близанце), четири су добиле друго, двије породице треће дијете, двије четврто и једна породица пето дијете. Број породица које су у 2021. години испуњавале услове за накнаду за новорођенчад је десет, навели су из Општине Шавник.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 17:39