/ SDP DANILOVGRAD
23/07/2022 u 09:05 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SDP Danilovgrad položio vijenac na spomen-obilježju na Lazinama

Neka im je vječna slava. Luču slobode niko ugasiti neće.Smrt fašizmu! Sloboda narodu, poručuju iz SDP-a

SDP Danilovgrad podsjetio je da se na današnji dan navršava se 78 godina od događaja u kojem su kosićki i kosovoluški četnici predvođeni Jakovom Jovovićem strijeljali 52 omladinke i omladinca na Lazinama.

- Tim povodom članovi opštinskog odbora SDP Danilovgrad Drago Šćepanović, Alek Barović, Darko Janjušević i Milica Đukanović položili vijenac na spomen obilježju na Lazinama. Ovaj zločin desio se samo par mjeseci prije konačnog sloma naci-fašizma na teritoriji Crne Gore, što mu dodaje na svireposti. Monstruoznost ovog nedjela karakteriše to da su egzekutori strijeljali mahom svoje rođake, prijatelje i komšije koji nijesu imali drugoga grijeha do ljubavi prema slobodi i Crnoj Gori i mržnje prema okupatoru i njihovim slugama – domaćim izdajnicima - navode iz SDP-a u saopštenju.

Kako su istakli, ovim zločinom bili su šokirani i sami nacisti, o čemu svjedoči depeša potpukovnika Frišlinga upućena Jovoviću u kojoj se moli da se hitno prekine sa strijeljanjem. Ovo je potvrda one Njegoševe ''ne bojim se vražjega nakota, no se bojim zla domaćega''. Nažalost, duhovi prošlosti još uvijek razaraju crnogorsko društvo, pa je povampirena genocidna ideologija koja je ispalila pucnje u nevinu danilovgradsku mladost i danas u punom jeku u našem gradu. Svjedoci smo u potonjih dvije godine dana da je sve češća ikonografija i slavljenje onih koji su mučki đeci ruka svezanijeh pucali u leđa.No sve će se ovo jednog dana zvati juče. Ideologija mraka biće poražena još jednom i biti poslata na smetlište istorije.Na spomeniku na Lazinama stoji uklesano ''Nema pobjede bez žrtava – nema slobode bez krvi''. Krv crnogorske mladosti je okupala svaki crnogorski krš, da bi mi danas živjeli u slobodnoj i nezavisnoj državi.Ta prolivena krv ne smije biti uzaludna. Niti istorijska pobjeda prokockana. Crnogorska mladost utabala nam je puteve kojima trebamo da idemo i mi ćemo ih sačuvati, a uporedo njegovati sjećanje na sve one koji su dali živote za naš grad i našu Crnu Goru. Neka im je vječna slava. Luču slobode niko ugasiti neće.Smrt fašizmu! Sloboda narodu - poručuju iz SDP-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:27