/ Ветерани еколози, фото: М.Н.
06/06/2021 u 06:50 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Седморица бјелопољских ветерана еколога са олдтајмером у авантуру

Рифат Рифко Кајабеговић, ихтиолог, дугогодишњи предсједник еколошког друштва, Ризо Касумовић, Мухарем Тато Музуровић, Фахрудин Бедо Касумовић, Рајо Боричић, Хасиб Хаско Фетаховић и Ђога Салемовић кренули су на пут комбијем олдтајмером "ЛТ 28", њемачке производње, који је стар пет деценија

Седморица ветерана еколога, некада дугогодишњи чланови еколошког друштва "Бијело Поље'' јуче су кренули на пут дуг неколико стотина километара са жељом да се упознају са садашњим стањем екологије, посебно стаништима птица и рибљег фонда у појединим ријекама. Вођа је пензионисани професор Рифат Рифко Кајабеговић, ихтиолог, иначе дугогодишњи предсједник еколошког друштва. Са њим су: Ризо Касумовић, Мухарем Тато Музуровић, Фахрудин Бедо Касумовић, Рајо Боричић, Хасиб Хаско Фетаховић и Ђога Салемовић. Просјек година им је 70, а на пут су кренули комбијем олдтајмером "ЛТ 28", њемачке производње, који је стар пет деценија.

- Жеља нам је да се, иако већ у поодмаклим годинама, подсјетимо еколошког активизма и својим примјером натјерамо младе да се баве екологијом. На то нас тјера и садашње стање јер је животна средина доведена у катастрофално стање - каже Кајабеговић.

Додаје да прво иду до Гусиња, а онда крећу за Албанију, гдје им је станица град Скадар.

- Договорили смо се са колегама еколозима из Скадра да заједно одржимо и један састанак, а онда идемо до Улциња.Обићићемо Валданос, Солану и Скадарско језеро. На повратку станица нам је ријека Тара - каже Кајабеговић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 01:33