/ ФОТО: ОЕБС
23/12/2021 u 17:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шефица мисије ОЕБС - а у ЦГ: Циљ је побољшање услова живота за жртве насиља

Блиска сарадња државе и цивилног друштва jе од суштинског значаjа за проналажење рjешења

Сарадња државе и цивилног друштва суштински значаjна за проналажење рjешења

Блиска сарадња државе и цивилног друштва суштински jе значаjна за проналажење рjешења коjа штите и подржаваjу жене жртве насиља у породици, казала jе шефица Мисиjе ОЕБС-а у Црноj Гори Доминик Ваг, преноси Мина.

Она jе посjетила данас склониште за жене и дjецу жртве насиља невладине организациjе (НВО) Сос Никшић и састала се са извршном координаторком Наташом Међедовицћ и запосленима у склоништу.

Из Мисиjе ОЕБС-а у Црноj Гори казали су да та организациjа препознаjе насиље над женама и дjевоjчицама и као приjетњу поjединцима, и као шири безбjедносни проблем.

Како су навели, промовисање и jеднака заштита људских права, основних слобода и могуцћности за све од суштинског jе значаjа за демократиjу и економски развоj, а самим тим и безбjедност, стабилност и одрживи мир на подручjу ОЕБС-а.

- Блиска сарадња државе и цивилног друштва jе од суштинског значаjа за проналажење рjешења коjа штите и подржаваjу жене жртве насиља у породици - рекла jе Ваг, обjављено jе на Феjсбук /Фацебоок/ страници Мисиjе.

Она jе додала да Мисиjа ОЕБС-а подржава институциjе и организациjе цивилног друштва у промовисању родне равноправности у друштву са нултом толеранциjом према насиљу над женама и дjецом.

Ваг jе казала да Мисиjа у континуитету пружа подршку организациjама цивилног друштва и склоништима.

- Главни циљ jе да се помогне у добиjању и продужењу лиценци за склоништа, као и да се побољшаjу услови живота за жене и дjецу жртве насиља - навела jе Ваг.

Она jе наjавила да ће Секретариjат ОЕБС-а сљедеће године почети са спровођењем регионалног проjекта, коjи ће укључити различите институционалне актере.

Наводи се да ће проjекат доприниjети идентификациjи свеобухватних потреба за обуком полициjе, судиjа, тужилаца, као и обезбиjедити основу за спровођење прилагођених обука и размjена знања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:56