Ријека Ћехотина / -Приватна архива
07/05/2022 u 07:30 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Секретаријат за рурални развој креће у заштиту ријеке Ћехотине

Ријека Ћехотина протиче кроз подручје двије општине, Бијело Поље и Пљевља, и она се мора заштити на читавој територији

Општина Бијело Поље покренуће поступак заштите изворишта и дијела ријеке Ћехотине који протиче кроз подручје ове општине, казао је секретар за рурални и одрживи развој Јасмин Ћоровић.

Он је нагласио да су ступили у контакт са колегама из Пљеваља, који су им пренијели да су на њиховој територији заокружили процес и мјере заштите ријеке Ћехотине, те да читав поступак мора да се спроведе и даље ако се жели да ова ријека буде заштићена и на територији бјелопољске општине.

- С обзиром на то да су то два одвојена поступка, пошто се ради о истој ријеци и споменику природе, ми ћемо свакако ту иницијативу да покренемо, подвлачи Ћоровић и појашњава да ријека Ћехотина на подручју бјелопољске општине протиче у дужини од седам километара, од изворишта до границе са Пљевљима и мјеста гдје се у њу улива Водњанска ријека.

Према ријечима Ћоровића, један од најважнијих задатака јесте заштита ријеке Лим.

- Укупна оцјена стања екосистема Лима је да је ситуација веома лоша у дијелу тока кроз град и низводно од града. Основне мјере које се морају предузети јесу смањење органског загађења прије свега на ријеци Лим, а у мањој мјери и на ријеци Љубовиђи. Ово подразумијева системски приступ као и доследну примјену законске регулативе у овој области како би се овај негативан утицај смањио и довео на најмању могућу мјеру. Други мањи, али, не мање значајан проблем јесу уочене бројне дивље депоније отпада и остатака угинулих животиња који такође доприносе овако лошем стању екосистема ријеке Лим. Потребно је да се поведе рачуна о дивљим одлагалиштима прије свега да се она уклоне, а онда и да се строже примијени закон из ове области - истиче Ћоровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:22