Дио учесника Црквено-народног сабора у Шекулару / -Д.Ј.
03/08/2021 u 06:50 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шекуларци прославили Светог Илију: Прадједовску традицију наставили слогом и љубављу

Ово је дуг који ми враћамо нашим прецима и завичају у чијој колијевци су се заљуљали многи вриједни домаћини, паметари и бројне умне главе којима се поносимо, истакао је Сретен Лекић

Великим црквено-народним сабором јуче је у Шекулару, удаљеном од Берана на око двадесетак километара, прослављен празник Светог Илије. Након литургије која је служена у шекуларској цркви на заравни званој Улица, уз богат културно-збавни програм уприличено је народно весеље којем је, поред предстравника општина Беране и Андријевица, присуствовао велики број мјештана и њихових гостију. Уз струне гусала и народна кола "Моравац" и "Чачак" послата је заједничка порука да се само заједништвом и слогом могу сачувати традиционалне духовне и историјске вриједности овога краја. Скуп је благословио свештеник Миленко Ралевић истичући да је и шекуларски сабор потврда да Црква окупља свој врјерни народ и улива му снагу за братску љубав и помирење.

– Ово наше велико и благословено сабрање представља заправо само наставак континуитета постојања Цркве Божје. Сваки сабор који организујемо у част светитеља у нашим храмовима потврђује оне ријечи наших Светих отаца које су записане у симболу вјере коју проповиједамо вјерујући у једну саборну и апостолску цркву. Та саборност и то јединство око тијела Христовог, око часне крви његове и око трпезе његове потврђује то што је хришћанско у нама, потврђује наше име и оно са којим се ми идентификујемо – нагласио је свештеник Ралевић.

image

У колу и старо и младо

-Д,.Ј,

У име завичајног Удружења "Шекулар" из Београда говорио је Драган Бракочевић рекавши да је ово велики дан за све Шекуларце и њихове пријатеље.

– По ко зна који пут нас је громовник Илија окупио на овом светом мјесту да свједочимо вишевјековно постојање и поносно носимо крст братске љубави и слоге. Уз тврду наду и јуначке мишице израсли смо височији него икада и уздигли изглед ломног Шекулара. Зато израстам и ја овјде на овом мјесту загледан у све наше јуначке претке и са вјером да ће генерације које буду долазиле заставу шекуларског племена подићи и носити достојни и рода, и племена, и домовине и вјере прадједовске. Нека се са благословом Божијим и Светог пророка Илије остваре сви наши снови и да уз братску пјесму и уз овај знаменити дан наше српске груди припадају овом небу, овим планинама и овом гнијезду јунака и слободара – нагласио је Бракочевић.

Његовање обичаја и надахњивање завичајном топлином

Један од организатора сабора Ацо Лабудовић истакао је да сабори попут овог који се одржава у Шекулару потврђују да се у овом мјесту, и поред изражене миграције локалног становништва, његују давно установљени обичаји.

– Одувијек се тешко живјело на овим просторима. Зато је народ и одлазио трбухом за крухом у неке срећније крајеве. Погубно је то што држава није урадила ништа да кроз подстицајне мјере омогући мјештанима да организују неки нормални живот на огњиштима прадједовским. Напротив држава је преко одређених моћника раубовала наше развојне ресурсе, а да локално становништво од тога није имало никакве користи. Но, у свему томе народ није заборавио своје обичаје о чеми свједочи и оваки дан кад су бројни завичајци похитали да се провеселе и надахну завичајном топлином – навео је Лабудовић.

Да је јуче Шекулар одисао братском љубављу и надом у боље сјутра потврдили су и предсједник Црквеног одбора Александар Балевић и предсједник Мјесне заједнице Шекулар Сретен Лекић, наводећи да су патриотске поруке и пјесма са Улице допирали до срца свих људи који мисле добро својој земљи и свом завичају.

– Запјевали смо испред овог светог храма сви, онако како се пјевало у минулим временима кад се славила наша историја и традиција. Ово је дуг који ми враћамо нашим прецима и завичају у чијој колијевци су се заљуљале многи вриједни домаћини, паметари и бројне умне главе са којима се поносимо. Потрудили смо се да, уз трпезу љубави, покажемо традиционално гостопримство по ком смо се одувијек препознавали. Искрено се надамо да ће се и у наредном периоду одржавари овакви сабори у Шекулару и да ће се континуитет живота одржавати на овим врлетним, али поноситим просторима – поручио је Лекић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 21:50