/ -FOTO: M.N.
16/02/2023 u 06:00 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sela u Vraneškoj dolini polako odumiru: U Kovrenu ostali samo stari i oni koji moraju

Iz našeg sela poteklo je šest doktora nauka, time se malo ko može podičiti, kaže Milosav Кojović

Živopisno selo Кovren, smješteno na preko hiljadu metara nadmorske visine, iznjedrilo je veliki broj poznatih i priznatih ljudi. I svi oni su s nostalgijom pominjali odakle potiču i vraćali se zavičaju kad god su bili u prilici.

Danas Кovren kao uostalom i većina sela u Vranšekoj dolini kad je riječ o broju stanovnika polako odumire. Ostaju samo staračka domaćinstva i oni koji moraju.

Sedamdestosmogodišnji Milosav Кojović prisjeća se kako se nekad na Кovrenu živjelo, čuo žamor žetalaca, bili buljuci ovaca i krda krava. Skoro pred svakom kućom čuo se dječji plač.

image

Kojović

-FOTO: M.N.

Danas, kaže, samo sjećanja na srećna, a ne tako davna vremena.

– Uprkos prelijepom geografskom položaju, na vrhu Vraneša, gdje naš kraj predstavlja vododjelnicu slivova Ljuboviđe i Ćehotine, život u Кovrenu postao je skoro nepodnošljiv. Nije ga pratio ekonomski rast i osuđen je na propadanje – ističe Кojović, i dodaje da je ovdje nekad bilo na desetine domaćinstava, a da je škola u selu brojala preko 100 đaka, i radila čak u dvije smjene. Danas se to svelo na manji broj onih koji stalno žive u selu, a škola ima samo par učenika.

Selo sa velikim brojem neženja

Muka je velika pritisla seljane, kaže Кojović, i zato treba nešto uraditi da se pomogne tim ljudima, da se bave poljoprivredom.

Trebalo bi im obezbijediti povoljne kredite i subvencije, siguran otkup proizvoda itd, prije svega stimulisati mlade da sklapaju brakove i stvaraju potomstvo.

– Selo je skoro zaboravljeno. Nema ko da obrađuje zemlju, broj grla stoke sveden na minimum. Rijetkost je vidjeti na livadi da neko čuva stoku – kaže Кojović, dodajući da je i u Кovrenu poodavno na vrata zakucala bijela kuga.

– Stanje je katastrofalno. Ima dosta neženja, uglavnom onih koji su iznad 50 godina. I mali broj mladih koji su ostali u selu osuđeni su na besperspektivnost. Ne vide sebi izlaz – ističe Кojović.

Ističe i da je Кovren dao veliki broj slobodara, ratnika i pregaoca. Prije svih Marka Sekulića, barjaktara iz ranijih ratova, kao i narodnog heroja Milovana Jelića, po kojem nosi ime osnovna škola u Pavinom Polju.

Tu su i sinovi Marka Sekulića, Radojica i Radoman, brojni Кljajevići, Jelići, Cakovići, Кojovići …

– Кovren je prednjačio i po broju obrazovanih ljudi, intelektualaca ostvarenih u svom poslu. Iz našeg sela poteklo je šest doktora, tim se malo ko može podičiti. Tu je dr Božidar Gajo Sekulić, bio dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu, dr Jagoš Purić, koji je doktorirao atomsku fiziku i bio rektor Beogradskog univerziteta, njegov sin dr Milivoje Purić, profesor na Biološkom fakultetu, do ovih mlađih doktora nauka dr Đura Đurovića, dekana Visoke poslovne škole u Beogradu, i dr Vidrana Кljajevića, profesora u bjelopoljskoj Srednjoj stručnoj školi. Tu je na desetine drugih uspješnih koji svjedoče da su ljudi, iako potekli sa sela, i živjeli čitav život u njemu, znali u kom pravcu treba usmjeravati svoje potomstvo. A to je prije svega poštenje – navodi Кojović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:58