Главна цеста кроз Бршно / Б.Б.
26/04/2022 u 06:20 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Село Бршно на корак од Никшића а без пута, школе и расвјете

Од када памтим ми у Бршну живимо у нади да ће нам једног дана бити боље.Представници власти долазе у село само пред неке изборе и онда обећавају брда и долине, али од тога још увијек нема ништа, каже Ђорђије Чановић

На десетак километара од центра Никшића налази се село Бршно које припада Мјесној заједници Озринићи. Иако живе малтене у предграђу, становници Бршна суочени су са инфраструктурним проблемима због који су многи напустили своја огњишта. Тренутно је у Бршну тридесетак домаћинстава, од којих се свега неколико бави сточарством. До села води пут којем је неопходна хитна санација. Сеоска школа је затворена. Имају проблема са струјом, кроз село нема расвјете, немају ни продавницу, а ни адекватан прилаз сеоском гробљу чија ограда само што се није урушила.

image

Ђорђе Чановић са својим стадом

Б.Б.

– Од када памтим ми у Бршну живимо у нади да ће нам једног дана бити боље, али од тога још увијек ништа. Представници власти долазе у село само пред неке изборе и онда обећавају брда и долине. Ето и сад се надамо да ће од тог обећаног макар нешто испунити, у супротном Бршно ће остати пусто – каже у разговору за "Дан" Ђорђије Чановић који се седам година бави сточарством које му је, како каже, била једина могућност да себи барем покуша обезбиједити егзистенцију. Чановић има стадо оваца, али истиче да је корист готово никаква када до Бршна нема чак ни иоле пристојног пута.

– О поправци пута годинама се само прича. Неколико је нас који се у Бршну бавимо сточарством, али с обзиром на ситуацију, сви ћемо морати смањивати стада јер у постојећим околностима нема нам опстанка – сматра Чановић.

Данило Чановић: Село добило партијску воду

Септембра 2019. године тадашњи министар пољопривреде Милутин Симовић и предсједник Општине Веселин Грбовић отворили су водовод у Бршну. Инвестиција, вриједна око 350.000 еура, оцијењена је као најзначајнији догађај за село у последњих 100 година. Воду су ипак добили само они домаћини који су имали да плате око 440 еура за прикључак и додатна средства уколико су им куће биле удаљене од водоводне мреже.

– Славити довођење воде у једно село надомак града у 21. вијеку је јадно и жалосно. То је партијска вода и нису нам је поклонили него смо је ми купили. Село је уназађено и нико нам не може вратити године које нам је бивша власт узела, зато сада морамо гледати само напријед и да нешто напокон радимо – истиче Данило Чановић.

Млади сточар Ђоко Мирјачић има стадо од око 100 оваца, а држи и неколико грла крупне стоке. До његовог домаћинства води макадамски пут, а нема ни воду јер, када се градио водовод кроз Бршно, нису имали средстава да плате.

– Прије неколико година почео сам да увећавам стадо, све с надом да ће услови бити бољи јер смо ипак надомак града. Каква је зарада говори и то што још увијек нисам успио своју шталу да саградим, ни воду да доведем. Било би вајде када би услови били бољи, овако радим да бих преживио јер ми је сточарство једини извор прихода – прича Мирјачић.

Данило Чановић, који је однедавно представник Бршна у Савјету МЗ Озринићи, каже да им је пут који имају једина веза са Никшићем, а на више локација он једноставно тоне.

image

Данило Чановић

Б.Б.

– Неопходно је да инжењери што прије прегледају цесту и да се приступи њеној санацији. Вјерујемо да ће нам помоћи ново општинско руководство, а не тражимо много, само оно основно да би село могло да живи, истиче Чановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:31