/ -Фото. Архива
27/08/2021 u 06:55 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Септичка јама направила проблем на Великом пијеску: Смрад се осјећао на плажи и шеталишту

Старосједиоци тврде да се првих дана августа излило преко 200 септичких јама и да су се фекалије одлиле у море

Скоро да нема дијела барске општине уз обалу у коме се на јавне површине не излива канализација. Проблем је кулминирао у сезони када је нагло повећана потрошња воде и када је поред домаћих, на обали боравило између 80.000 и 100.000 туриста.

Због тога су негодовали гости. Посебно је овај проблем био изражен на Великом пијеску, али се на незадовољству све и завршило. Смрдјело је у мору, на плажи и шеталишту.

Старосједиоци на Великом пијеску тврде да се првих дана августа излило преко 200 септичких јама и да су се фекалије одлиле у море.

- Септичка јама мора да буде сигурна као банчин сеф и непропусна, али скоро све које су сада у функцији на овом подручју, па и шире, пропуштају. Власници кућа ћуте, јер им није у интересу да се о томе прича, због казни које за прекршиоце предвиђау и искључење са водоводне мреже. Зато боље не говорити и узети новац од издавања. Међу комшијма се зна да је капцитет септичких јама мањи него што то захтијевају прописи. Она се брзо напуни, а власници који дођу на љетњи одмор, или не могу да се договоре или се не обазиру на проблем. Такође, све нас је ове године изненадио број туриста који су дошли, а не треба занемарити да на овом подручју има преко 20.000 кућа и викендица. Анажовање возила које празни септичке јаме кошта између 50 и 100 еура - каже саговорник "Дана" са Великог пијеска.

Породица Андрејевић из Беле Паланке, каже да су због лоше хигијене и канализације раније морали напусти Велики пијесак.

- Канализација се осјећа и на плажи и у мору. На плажи нема тоалета, а видите колико је људи. Велики пијесак смо изабрали случајно, остајемо два дана и идемо у Петровац - кажу они.

Начелник Комуналне полиције Дејан Шкеровић потврђује да имају надлежност у погледу септичких јама као помоћних објеката и њиховог изливања на јавним површинама.

- Ових дана није нико пријављиво изливање септичких јама на Великом пијеску, али ни на ширем подрују општине. Ако неко од грађана позове Кол центар и каже гдје је дошло до изливања, изаћи ћемо на терен- каже Шкеровић и додаје да они не изалазе на терен ако немају пријава, што, како тврди, на Великом пијеску није било.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 13:28