Фото: Д.С. / -Фото: Д.С.
12/08/2021 u 07:06 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Сезона у Бару у пуном јеку, али није наплаћено ни 30 одсто боравишних такси

Црна Гора губи огромне паре, упозорава Радомир Новаковић Цакан

Према последњим подацима Туристичке организације, на подручју општине борави преко 20.000 туриста, што је у односу на лани више од десет пута, а шест одсто више у односу на 2019. годину.

Према ријечима директора ТО Емила Кукаља, сезона је у пуном јеку, и ривијера биљежи добру посјећеност у овом периоду.

-Гости су углавном из земаља окружења, дакле они који могу доћи сопственим возилима у нашу општину, из Србије, БиХ, Сјеверне Македоније, али и из Руске Федерације, додуше у нешто мањем броју него претходних година због лошије авио повезаности. До краја августа очекујемо добру посјећеност, али већ почетком септембра, кад почиње школска година у земљама окружења, можемо очекивати пад броја долазака, што ће такође бити условљено и епидемиолошком ситуацијом - казао је Кукаљ.

Предсједник "Бирам Црну Гору" Радомир Новаковић Цакан каже да је овогодишња сезона завршена, те да он већ размишља о постсезони.

-Влада треба да размишља да уведе мјере које ће моћи да буду добре за грађане и што се тиче здравственог, али и економског аспекта. Много је битно да видимо које мјере треба да уведемо да бисмо имали колико- толико добру и постсезону. Затварање није алтернатива. Ми живимо од сезоне, а она је на измаку и сад треба тражити начин како да се прилагодимо корони у постсезони јер нам је вирус свакако постао саставни дио живота-казао је он.

Ове године је велики прилив гостију из иностранства и окружења, али њихове финансијске могућности нису ни приближно онакве какве су биле 2019. године.

- Трагедија је што на оволики прилив људи нисмо успјели да наплатимо сигурно ни 30 одсто боравишне таксе, због чега Црна Гора сваког дана губи огромне паре. Довољан је показатељ видјети на границама колики је промет људи, и упоредити то са извјештајима ТО колико је наплаћено боравишне таксе одређеног дана. Морамо наћи начин да се од тога заштитимо, јер ово није обавеза коју плаћају наши грађани- казао је Новаковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 14:33