Учесници састанка одржаног у Херцег Новом / -Прес служба
04/04/2022 u 07:30 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Сидриште за крузере ускоро у зеленичкој луци

Интерресорна комисија би у року од седам дана могла да донесе одлуку и да почнемо да користимо Луку Зеленика као сидришта за крузере, истакао је Зоран Радуновић, државни секретар МКИ

Коришћење Луке Зеленика као сидришта за путничке бродове је у заједничком интересу града и државе, јер ће допринијети привредном и туристичком развоју, закључак је састанка који је на иницијативу Општине Херцег Нови одржан између представника локалне управе, Министарства капиталних инвестиција (МКИ), Јавног предузећа за управљање морским добром и компаније "Мјешовито" као власника луке. Сви учесници су истакли спремност да интензивно сарађују како би било ријешено питање додјеле концесије која је неопходна за улагање у луку и њено добро функционисање. Како је на састанку објашњено, неопходно је да предузеће "Мјешовито", као власник и инвеститор, обезбиједи концесију, након чега ће Министарство капиталних инвестиција извршити провјеру испуњености услова за одређивање Луке Зеленика као трговачке. Државни секретар МКИ Зоран Радуновић најавио је да ће интерресорна комисија у најкраћем року донијети одлуку о коришћењу зеленичке луке као сидришта.

– Интерресорна комисија би у року од седам дана могла да донесе одлуку и да почнемо да користимо Луку Зеленика као сидришта за крузере. Задатак је и да обезбиједимо сигурно и безбједно пребацивање путника из Луке Зеленика ка луци Шквер. Долазак већих крузера на територију општине Херцег Нови ће много допринијети развоју туризма – казао је Радуновић.

Концесиони акт биће потписан до краја године

Предсједник Одбора директора АД "Мјешовито" Божидар Драганић вјерује да ће концесиони акт бити потписан до краја године.

– Није ово први пут да смо ми изразили интересовање око концесије. То је процес који траје већ десетак година, а коначно у задње вријеме имамо низ конструктивних и ефикасних састанака. Сматрам да идемо у правцу да коначно Лука Зеленика постане оперативна, у интересу нас као власника, и наравно у интересу државе и општине Херцег Нови, истиче Драганић.

Он је потврдио да је на састанку истакнута врло изражена воља и спремност, прије свега Општине, а затим и Морског добра и Министарства капиталних инвестиција, да се убрзају неопходне процедуре како би концесиони акт био потписан до краја године.

Потпредсједник Општине Мирко Мустур је потврдио да постоји велико интересовање за ову луку.

– Највећи успјех ће бити да у наредном периоду, можда већ следеће и наредних година, имамо договорен организован долазак бродова већег броја компанија, да буду задовољни и агенти и сви они који се баве овом врстом туризма. На овај начин, уз зеленичку, биће афирмисана и Лука Шквер, која ће бити мјесто искрцаја и почетка тачка за даљи обилазак града – каже Мустур.

Директор ЈП Морско добро Младен Микијељ увјерен је да ће за два мјесеца доћи до предлога за концесију. Задовољан је успостављеном сарадњом између инвеститора, Општине и Морског добра.

– Направили смо ред корака како бисмо дошли до коначног рјешења, до коначног производа, који ће, сигуран сам, бити на корист, прије свега, грађана Херцег Новог, то нам је циљ. Кренули смо у причу да у сваки пројекат укључујемо Општину. Дефинисали смо ствари и сигуран сам да ћемо кроз нека два мјесеца доћи до предлога концесије који ће бити упућен Влади – каже Микијељ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 07:15