/ - Фото: ЦЗИП, УПЦГ
11/02/2022 u 12:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Симба има "лавовски" апетит, чекају се стручњаци из иностранства

Лавић је ухваћен у кући у фази изградње у насељу Крапина. Лавића је уочио службеник полиције, који је позвао представнике Агенције за заштиту животне средине, након чега је животиња ухваћена

Лавић, у народу већ назван Симба,  који је, након вишедневне потраге, ухваћен јуче код Будве је у добром стању, преноси Blic.rs.

(ВИДЕО/ФОТО) Пронађено младунче лава

Како сазнаје Телеграф, лавић има лавовски апетит и у бољем је стању него што је био јуче, када је пронађен исцрпљен након вишедневног тумарања по насељима у околини Будве.

- Једе, хидрира се, спава, осјећа се доста добро - рекао је Александар Драгичевић, грађански и еколошки активиста.

Младунче лава је, како каже Драгичевић, и синоћ и јутрос гледао тим ветеринара из Црне Горе, а очекује се и долазак стручњака из Холандије и Њемачке, који ће помоћи у даљем збрињавању животиње.

Лавић транспортован у Подгорицу: Ангажовани ветеринари из иностранства

- У питању су стручњаци за лавове. Доћи ће њих двоје, како би помогли при збрињавању ове животиње, прегледу и око  процедуре. Центар за заштиту и проучавање птица је својим интернационалним контактима омогућио ту подршку од стране интернационалних организација за заштиту животиња, у овом случају великих мачака - каже он.

Управо ти стручњаци би требало да дају и бољи увид у здравствено стање лавића који је постао звезда у читавом региону.

Тренутно се, осим провјере његовог здравственог стања, ради и на решењу како да се лавић удоми, односно да му се пронађе адекватан смјештај, за почетак у Црној Гори, а потом и у иностранству.

- Лавић је сада на сигурном, о њему се брину 24 сата дневно, има и своје обезбјеђење, тако да је он сад сигурно и добро - каже Драгичевић.

План је да лавић једног дана буде смјештен у што природнијем окружењу. Иако се прича о повратку у природно станиште, у случају овог малишана  ће то бити тешко, јер је од малена одгајан као љубимац.

- Због тога би било веома тешко да поново живи у дивљини. Лавови обично до друге године живе и уче уз мајку, како се лови и све, што овде није био случај. Најбоља опција за њега је да буде смјештен у неком од прихватилишта за лавове, гдје постоје пространства да се животиња слободно креће, али ту су и ветеринари и људи који могу да помогну при храњењу и све - каже он.

Подсјетимо, лавић је ухваћен у кући у фази изградње у насељу Крапина. Лавића је уочио службеник полиције, који је позвао представнике Агенције за заштиту животне средине, након чега је животиња ухваћена.

Лавић је нестао крајем јануара у мјесту Побори. Иако се прво прошле недеље појавила информација да је лав пронађен, испоставило се да животиња и даље лута насељима. Након интензивне и добро организоване потраге, животиња је лоцирана и одведена на сигурно.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 15:58