Нови снијег, нове невоље / -Б,.Је
03/02/2022 u 06:22 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ситуација у пљеваљском предузећу "Локални путеви" све тежа: Радници без плата, машине без горива

Радници нијесу добили децембарску и јануарску плату, а залихе горива су на измаку. Предузеће заиста тешко функционише јер је рачун блокиран више од мјесец дана, казао нам је извршни директор Драган Јововић

Да се ситуација у предузећу "Локални путеви" компликује из дана у дан, најбоље се може видјети по чињеници да су залихе горива на минимуму, а да радници нијесу примили плате већ два мјесеца. Наиме, након што је Управа прихода и царина у децембру прошле године блокирала рачун овог предузећа због дуга од око 190.000 еура, радници нијесу добили ни децембарску ни јануарску зараду. С друге стране, од предузећа се тражи да ради на чишћењу путева, јер последњих дана снијег свакодневно пада.

-Радници нијесу добили децембарску и јануарску плату, а залихе горива су на измаку. Предузеће заиста тешко функционише јер је рачун блокиран више од мјесец дана, казао нам је извршни директор Драган Јововић.

Истиче да су радници стално на терену и да свакодневно раде.

-Свакодневно имамо позиве из школских сеоских управа, од електричара и из сеоских мјесних заједница да пут очистимо од снијега, казао је Јововић и истакао да се интервенише на чишћењу сеоских путева до села гдје се десио смртни случај или гдје има неко обољело лице, које треба да се допреми до болнице- казао је Јововић.

Путеви завејани

-Путеви су претходних дана били проходни, али већ сада нису. Мећава ствара снијежне намете, казао нам је предсједник МЗ Бобово Димитрије Јеловац, истичући да у селу има доста људи којима је потребна љекарска помоћ.

Током јучерашњег дана из више мјесних заједница смо сазнали да су екипе "Локалних путева" биле на терену, али да ће требати више времена да се путеви очисте до бројних заселака.

Да се свакодневно ради на чишћењу путева и да су радници исцрпљени, а да плату не примају, потврдио нам је и представник синдиката у предузећу Малиша Тошић. Он наводи да радници свакодневно одлазе на терен и да морају од куће да понесу оброк, а да плату нијесу добили за децембар и јануар.

-Плате људи који раде на машинама су износиле око 370 еура. То нијесу велике плате, практично беспарица. У тај износ нам је урачунат оброк док радимо на терену, али и наш превоз, каже Тошић, истичући да је садашња ситуација неодржива.

Према његовим ријечима, проблеми са заосталим порезима и доприносима се вуку последњих двадесет година и сасвим је јасно да се морају рјешавати. Тошић замјера и актуелном директору Јововићу. Како каже сви, директори последњих година су знали за поменути проблем и ако га нису могли ријешити- није требало ни да се прихвате директорске позиције.

-Проблеми дуго трају. Потребно је било више озбиљности од Управе прихода, од оснивача, али и од садашњег и претходних директора, казао је Тошић и упутио позив Општини, као оснивачу предузећа, да помогне.

-Општина има обавезу према овом предузећу, јер оно свакодневно стоји на услузи грађанима. Све моје колеге су и данас на терену и чисте путеве од снијега, казао нам је Тошић.

Управа прихода и царина током прошле године је шест пута блокирала рачун предузећа "Локални путеви". Последња блокада је на највећи износ и обухвата цјелокупан дуг за порезе и доприносе, који нијесу обухваћени репрограмом. У таквим околностима предузеће није у могућности да плаћа приспјеле обавезе, нити да исплаћује плате радницима.

-Наши радници су породични људи, већина су кредитно задужени, а плате нијесу редовне. Како да живимо, казао је Тошић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jun 2024 07:44