Детаљ са градске пијаце у Никшићу / -Б.Б.
25/01/2022 u 06:40 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сива економија крива за празне никшићке пијачне столове

Директор Комуналног предузећа Милета Милатовић истиче да се просјечан годишњи губитак који оствари градска пијаца креће око 40.000 еура, те да је од 172 пијачна стола закупљно само 70

У Комуналном предузећу засад немају начина да ријеше проблем који имају са пословањем градске пијаце. Некада популарна никшићка тржница већ годинама нема значај који је имала, а у последње вријеме због губитка који остварује представља терет Комуналном предузећу које њоме газдује.

– Од 172 пијачна стола попуњено је њих 70, а 100 зврји празно. Неће ту да продају јер могу ван пијаце. Када се казнена политика почне примјењивати, онда ће доћи у пијацу да нађу своје мјесто – каже у разговору за "Дан" директор Комуналног предузећа Милета Милатовић.

image

Ванпијачна продаја у Улици сердара Шћепана

-Б.Б.

Просјечан годишњи губитак који оствари градска пијаца, као једна од радних јединица тог предузећа, креће се око 40.000 еура. У овој години очекивани приход је 45.000 еура, а расходи 82.280 еура. Милатовић је истакао да су за пијацу остали без подршке, односно партиципације Општине која је на мјесечном нивоу износила 4.060 еура.

– Свако гледа свој интерес, тако да је пијаца дошла "нидошта". Од њеног рада не можемо да избијемо трошкове за пет запослених који ту раде, нити за трошкове одржавања. Главни проблем је како сузбити сиву економију и довести познанију права оне који су тамо по улици, односно макнути их – категоричан је Милатовић.

Миловић: Спровешћемо акцију са инспекцијама

Начелник Комуналне полиције Новица Миловић каже да су у последњем периоду издали једну прекршајну пријаву за ванпијачну продају у Улици сердара Шћепана и три код Интеграловог насеља. Углавном дјелују превентивно и након упозорења продавци се склоне, али наредног дана су опет на истом мјесту.

– У наредном периоду ћемо покренути опсежну акцију уклањања уличних продаваца. Захтијеваћемо присуство надлежних инспекција како би поменуте локације у свим сегментма исконтролисали – казао је Миловић.

У Улици сердара Шћепана проблем су и продавци дрва за огрев које је Општина била измјестила на старо пазариште, али како им локација није одговарала они су се вратили. Они тренутно преговарају са Општином која би требало да им нађе нову локацију.

Како би покушали да поспјеше рад пијаце и продавцима са улице омогуће да своје производе продају на мјесту гдје је то предвиђено, бивша локална власт је у новембру 2020. године донијела одлуку о смањењу цијена закупа столова на градској пијаци, и то за 60 одсто. Милатовић каже да је мјесечни закуп једног стола у првој линији 46 еура, може се закупити и дневно и недјељно, али упркос томе и даље нема интересовања.

– Зашто би неко плаћао и ту цијену, када му је омогућено да за џабе продаје на улици. Како са зеленом пијацом, исти проблем нам је и са дијелом гдје се продаје бијели мрс, а гдје тренутно имамо четири стола закупљена и то од препродаваца, а не произвођача. Проблем са којим се суочавамо не може да ријеши ово предузеће, већ инспекције, а и Општина да се укључи – истиче Милатовић.

Ванпијачни продавци улицу или тротоар несметано користе и на самом улазу у градску пијацу, затим код Интеграловог насеља, а посебан је проблем у Улици сердара Шћепана гдје су окупирали паркинг неколико тамошњих зграда, али и тротоар. Продаје се воће, поврће, бијели мрс, сухомеснати производи, сокови, џемови, зимница...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:07