Sjednica SO Bijelo Polje / Milovan Novović
29/03/2023 u 19:07 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjednica SO Bijelo Polje ni danas nije završena: Odrađeno pet tačaka, čeka se radio prenos

Smatram da nema na našim sjednicama politizacije, tako da u odnosu na tačke dnevnog reda, gdje dominiraju izvještaji javnih preduzeća i ustztanova, čiji je osnivač Opština, građani treba da čuju stvarno stanje, kazao je Dražen Petrić, odbornik PES-a

Ni danas, kako je bilo planirano, nije završena sedma sjednica lokalnog parlamenta, koja je inače počela u ponedeljak i nakon što je usvojen rebalans budžeta za ovu godinu, prekinuta. Razlog današnjeg prekida je zahtjev odbornika opozicije da sjednica bude prenošena preko talasa Radija Bijelo Polje.

Dražen Petrić, odbornik Pokreta Evropa sad (PES), prvi je u ime svojih kolega zatražio odlaganje, pravdajući to činjenicom da nema javnog prenosa, zbog čega su građani uskraćeni da znaju šta se dešava na sjednici SO.

– Smatram da nema na našim sjednicama politizacije, tako da u odnosu na tačke dnevnog reda, gdje dominiraju izvještaji javnih preduzeća i ustztanova, čiji je osnivač Opština, građani treba da čuju stvarno stanje. Ukoliko se naš predlog ne usvoji mi ćemo napustiti sjednicu – kazao je Petrić, zbog čega je u redovima pozicije, gdje su inače odbornici DPS, SD, SDP i BS, nastala nedoumica kako sjednicu nastaviti, s obzirom da je jedan broj njihovih odbornika bio odsustan i nijesu imali dovoljno prisustnih za kvorum.

Marko Ljujić, odbornik Demokrata se pridružio predlogu Petrića, ističuići da o svakj tačci javnost treba da zna, i da treba da se "ugledamo na lokalni parlament u Baru koji je iz istih razloga odložio sjednicu za 4. april''. Isto je u ime DF kazao Vaso Obradović.

Odbornik SDP Adnan Striković je predložio da se odrade prve tačke dnevnog reda, vezane za povećanje zarada, odnosno rad geronto domaćica, kako zaposleni u javnoj upravi nebi bili uskraćeni za povećanje plata, dok je Mitar Radović, odbornik iz SNP kazao se mora čiti prenos sjednice, da javnost čuje ono što ih interesuje.

Za gerontodomaćice 50 hiljada eura

Sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu Haris Malagić je kazao da odluka o finansiranju gerontodomaćica u ovoj godini, obezbjeđuju se finansisjki uslovi za njihov rad tokom čitave godine.

– Cilj rada gerontodomaćica je obezbjeđenje dodatne socijalne zaštite za stara lica kroz organizaciju servisa njege, socijalne i zdravstvene podrške, pomoći u kući i slično.Nosilac aktivnosti je Opština a Crveni krst izvođač aktivnosti. Angažovano je osam gerontodomaćica i jedna medicinska sestra. Za ovu namjenu je opredijeljeno 50.000 eura – kazao je Malagić.

Vesna Pavićević iz DPS je kazala da je potrebno usvojiti prve tačke dnevnog reda vezane za zarade i geronto domaćice, kako bi "omogućili ljudima u javnoj upravi, da im se obračunaju povećane zarade".

Određena je nakon ovih predloga petnaestominutna pauza, tokom koje je održan Kolegijum, a predsjednik SO Ernad Suljević nakon toga saopštio da je donijet koncezus oko razmatranja četiri tačke dnevnog reda.

– Raspravljali smo o zaradama lokalnih službenika i namještenika, lokalnih funkcionera i zaradama geronto domaćica. Obavljeno je i glasanje i ove tačjke usvojene. rad nastavljamo u utorak u 10. sati – kazao je Suljević.

U usvojenoj odluci o povećanju zarada zaposlenih, kako je istakla Alida Nuhodžić, sekretar sekretarijata za finansije, sve je donijeto uz predhodnu saglasnost Ministarstva finansija.

– Koeficijenti prate vrijednosti koeficijenata koje su zakonom utvrđene za predsjednika opština. Na ovaj način se primjenjuje Zakon o zaradama zaposenih u javnom sektiru i Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa – kazala je Nuhodžić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:26