Зграда Општине Будва / -интернет
30/01/2022 u 07:10 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сједница СО у метрополи туризма није одржана: Будва пред увођењем принудне управе

Из Министарства jавне управе раније су упозорили СО Будва да до 29. jануара одржи сjедницу, а након тога ће о томе обавиjестити Владу, коjа ће са своjе стране упозорити, али и дати рок да се сjедница одржи, jер, у супротном, распушта парламент и уводи принудну управу

Сједница Скупштине општине Будва није одржана ни јуче, 29. јанура,чиме је истекао шестомјесечни рок за њено одржавање. Локална управа је тиме практично ушла у црвену зону, и Влада сад може да распусти парламент, уведе тзв.привремене мjере, односно трочлани Одбор повjереника коjи би у метрополи туризма управљао градом до нових локалних избора. Из Министарства jавне управе, дигиталног друштва и медиjа раније су упозорили Скупштину општине Будва да до 29. jануара одржи сjедницу парламента, а након тога ће о томе обавиjестити Владу, коjа ће са своjе стране упозорити, али и дати рок да се сjедница одржи, jер у супротном, распушта парламент и уводи принудну управу. Из Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медиjа јуче се нису јављали на позиве "Дана", тако да смо остали ускраћени за њихов коментар везан за актуелну политичку ситуацију у Будви.

Предсједник Скупштине општине Будва Крсто Радовић за "Дан" је кратко рекао да сједницу није заказивао "јер нема договора између политичких партиjа, а тиме ни кворума за њено одржавање".

СО Тиват има рок до 10. фебруара

Ванредни локални избори изгледа да су jедино могуће рjешење вишемjесечне политичке кризе у Тивту коjа траjе од почетка септембра прошле године када jе СДП повукла подршку коjу jе у парламенту до тада давала мањинскоj власти локалних грађанских листи Народ Побјеђуjе, Бокешки Форум и "Горан Божовић-часно и одговорно за бољи Тиват". Министарство jавне управе недавно је упутило препоруку предсjеднику СО Тиват Андриjи Петковићу (БФ) да наjкасниjе до 10.фебруара, закаже и одржи сjедницу СО коjа ниjе одржавана jош од краjа jуна прошле године. Како тренутно стоје ствари опозициjа очигледно неће прихвати ни још један позив актуелне локалне власти да се одржи сjедница СО на коjоj би се дониjела одлука о скраћењу мандата што jе увод у расписивање ванредних локалних избора, као и да се одмах након тога изгласа већ припремљена одлука о буџету Општине за 2022. Опозициjа jе наговjестила да њима много више одговара вариjанта да се блокада рада СО настави и тиме Влада доведе у ситуациjу да по закону, мора распустити локални парламент и увести тзв.привремене мjере.

Из кабинета предсједника Општине Марка Царевића раније су истакли да jе "сасвим jасно да су одлазећи предсjедник Скупштине општине и одборнички клубови Демократа, СНП, Праве и УРА заjедно са ДПС-ом своjим боjкотом и кршењем закона паралисали рад локалне СО зарад своjих личних и партиjских интереса".

- Остаће упамћено да jе први човjек Скупштине злоупотребом свог положаjа и кршећи закон блокирао њен рад, увео ванредно стање, поништио изборну вољу и увео принудну управу. Jер принудна управа значи управо промjену изборне воље и за разлику када смо у прошлом мандату имали политичку корупциjу сада имамо политичку опструкциjу, а епилог jе идентичан - промjена изборне воље грађана. Као и много пута досад ово ће бити политички аутогол за њих jер увођењем принудне управе распуста се Скупштина, а не извршна власт и предсjедник општине - саоштено је недавно из Царевићевог кабинета и наглашено да је за актуелног предсjедника општине гласало 42 одсто грађана.

Иначе, споразум о рjешавању политичке кризе у Будви, који су још новембру прошле године потписле Демократе, УРА, СНП и Права Црна Гора, предвиђао је да десет одборника ове четири партиjе неће учествовати у раду парламента док се два челна човjека Општине и Скупштине општине, Марко Царевић и Крсто Радовић, не повуку са функциjа и на таj начин даjу допринос и помогну у успостављању одговорне и хармоничне локалне власти.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 18:40