/ -FOTO: DAN
29/11/2022 u 16:28 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sklonište u Pljevljima bez osnovnih uslova za život: Struja isključena, beskućnici se smrzavaju

Stanarima ovog objekta ponuđen je predlog alternativnog smještaja, Dom za stara lica, koji su oni odbili, tvrdi direktorica pljevaljskog Centra za rad i staranje Tamara Bajović

U kući koju Pljevljaci nazivaju skloništem za beskućnike, trenutno borave tri lica bez mogućnosti da koriste električnu energiju, jer je već odavno isključena usled prevelikog duga.

Naime, račune nijesu napravili sadašnji stanari, već stanari koji su prethodnih godina boravili u ovom prostoru.

Sam objekat pripada pljevaljskoj lokalnoj upravi i veoma je u lošem stanju. Posebno su neuređene zajedničke prostorije, gdje se higijena ne održava adekvatno. Pritom u lošem stanju su prostorije u kojima terenutno nema stanara.

Vrijedi podsjetiti da je u ovom objektu prethodnih godina bilo više stanara, ali je jedan broj usled starosti ili bolesti preminuo. Sada su prostorije u kojima su živjeli prazne i u veoma lošem su stanju.

U pljevaljskom Centru za rad i socijalno staranje doznali smo da ovaj objekat, ipak, ne može biti sklonište za beskućnike, jer nije priveden namjeni. Кažu da je to prethodnih godina bila namjera, ali da posao nije doveden do kraja.

– Zgrada bivšeg Zavoda za socijalno osiguranje nalazi se u vlasništvu Opštine Pljevlja i ustupljena je 2013. godine na korišćenje lokalnom Centru za socijalni rad za opštine Pljevlja i Žabljak sa namjenom skloništa za beskućnike. Pomenuti objekat nije registrovan kao licencirani pružalac usluge s obzirom na to da licenciranje usluga u navedenom periodu nije postojalo, te samim tim nema status skloništa ili prihvatilišta i ne može imati stalno zaposlena lica, kazala nam je direktorica pljevaljskog Centra za rad i socijalno staranje Tamara Bajović, uz objašnjenje da je licima koja borave u smještaju ponuđeno da budu smješteni u Domu starih lica i da su to isti odbili.

Bajević nam je pojasnila da nema pisane odluke o smještaju u ovaj objekat, već da je sve rađeno po osnovu usmenih odluka.

– U objektu trenutno borave tri lica koja su u navedenom periodu smještena na osnovu usmene odluke tadašnjeg direktora Centra. Lica koriste prava iz oblasti socijalne i dječije zaštite. Istima je ove godine ponuđen predlog alternativnog smještaja, Dom za stara lica, koji su navedena lica odbila - tvrdi Bajevićeva.

Obećavali rekonstrukciju objekta

Iako nijesmo dobili zvaničan stav iz pljevaljske lokalne uprave, nezvanično smo saznali da je lokalna vlast bila spremna da finansira rekonstrukciju objekta.

Кako tokom ljeta nije moglo doći do iseljenja stanara, pomenuti radovi nisu započeti a samim tim ni okončani.

Pritom ni naredne godine neće ih biti, dok se iz objekta ne isele stanari koji odbijaju da prihvate smještaj u Domu starih.

U svakom slučaju ostaje da se vidi ko će platiti račune za struju i hoće li ona biti uključena narednih dana.

Tokom prethodnih dana stanari ove kuće nijesu bili spremni da govore na ovu temu javno za medije, ali su nam u nezvaničnom razgovoru kazali da je situacija izuzetno teška i da im je jako loše što nemaju električnu energiju.

Posebno je teško sada kada su temperature niske i kada je neophodno zagrijati prostor za stanovanje.

Oni se nadaju da će im lokalna uprava pomoći u plaćanju električne energije, posebno što je na pragu zima i što prijeti opasnost da će zimu provesti u hladnim prostorijama.

Priznali su nam da je jedan od razloga zbog čega ćute strah da ne naljute predstavnike opštinske uprave i da im oni ne plate račune za davno potrošenu struju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 09:58