Неочишћена имања у Новом Селу / -Д.Љ.
06/04/2022 u 06:20 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Служба заштите Даниловград: Мјештани очисте имања па запале околину

Један од великих проблема коjи је засад нерjешив је подручjе кроз коjе пролази пруга, од жељезничке станице Острог до Даниловграда. На том потезу у току године имамо више од 15 пожара који настаjу услед кочења воза, казао је Горан Радуловић

Служба заштите и спасавања има три ауто-цистерне у исправном стању, jедно техничко возило за интервенциjе приликом саобраћаних незгода и два теренска моторна возила. Командир Службе заштите и спасавања Горан Радуловић истакао је да имају и три ватрогасна возила, цистерне коjе ниjесу у технички исправном стању.

– За њихово довођење у исправно стање потребна су значаjниjа финансиjска средства коjа засад ниjесмо у могућности да обезбиjедимо. Ради се о фаповима старим више од 40 година. Локална управа улаже велике напоре да се служба што боље опреми и оспособи, како технички тако и кадровски, без обзира на то да ли се ради о пожарноj сезони или другоj елементарноj непогоди. Кад jе пожарна сезона у питању, настоjимо да возила и опрему доведемо у што бољу техничку исправност – истакао је Радуловић.

Он је навео да је у служби запослено 21 лице од чега су 15 ватрогасци спасиоци.

– Уколико буде потребе, служба може ангажовати додатни броj ватрогасаца спасилаца – казао је Радуловић.

Како је казао, велики броj пожара у равничарском диjелу успjешно угасе, док се теже гасе они у руралном диjелу општине.

– Посебно треба чувати реjоне Студеног, Тополова и Вукотице, затим реjон Вражегрмске Пониквице. То су изузетно ризична подручjа на коjима се налази велики броj викендица. Та подручjа се не могу чувати, нити одбранити без учешћа грађана. Ових дана имали смо велике пожаре у Студеном, Вукотици, Гостиљу Мартинићком и Вражегрмцима. Одзив грађана био је велики и само уз њихово ангажовање и помоћ успjели смо да сачувамо неколико стамбених jединица – нагласио је Радуловић.

image

Драган Перовић

-Д.Љ.

Општина да редовно одржава путеве

Мјештани Новог Села истичу да редовно одржавају своја имања.

Драган Перовић каже да је за одржавање имања задужен његов син.

– Дајемо и имање рођаку који држи фарму да коси траву. Не дозвољавамо да трава порасте. Прошле године сам спасио кућу комшији да не изгори. Звали смо ватрогасну и брзо су дошли. У близини је шума и то се не одржава – навео је Перовић.

Његов комшија Иван Разић истиче да би сви требало да своја имања уредно одржавају колико могу, без обзира на то да ли ту стално живе.

– Уколико дође до пожара, сви смо спремни из овог села да помогнемо и једни другима прискочимо у помоћ. Општина би требало да одржава путеве. Кад би се они ангажовали, покренули би се и грађани – казао је Разић.

image

Иван Разић

-Д.Љ.

Радуловић је да је један од великих проблема, коjи је засад нерjешив, представља подручjе кроз коjе пролази пруга од жељезничке станице Острог до Даниловграда. На том потезу у току године имају више од 15 пожара који настаjу услед кочења воза и варничења од самог кочења тако да се запали готово читава дионица од неколико километара.

Истакао је да су од 20. марта имали око 80 пожара које си изазвали мјештани палећи ватре на отвореном приликом чишћења имања.

– У селима коjа су слабо настањена или гдје готово и нема стално настањених домаћинстава имања су врло риjетко чишћена, чак постоjе и обjекти коjа су потпуно обрасли шибљем и на њих се нико не осврће. Кад дође до опасности од пожара, до власника тих имања и обjеката не можемо ни доћи. Има несавjесних грађана коjи дођу да очисте имање, запале то што су очистили и тако оставе, након чега се пожар прошири и направи велику материjалну штету. С друге стране, дио грађана то заиста уради врло квалитетно и с великом пажњом очисте имање и униште коров. Апеловао бих на грађане коjи чисте имања и хоће да запале то што су почистили да нас обавиjесте на вриjеме да дођемо на лице мjеста и исконтролишемо паљење како се пожар не би проширио даље – поручио је Радуловић.

Он је казао да имају добру сарадњу с колегама из Никшића и Подгорице, као и с Директоратом за заштиту и спасавање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:45