Петар Смоловић тврди да је домаћински водио град / -Милован Нововић
03/01/2022 u 08:20 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Смоловић најавио: У граду на Лиму биће отворено 180 радних мјеста

Кроз омладинско и женско предузетништво биће отворено 50 радних мјеста, 70 кроз програм са ЕУ, а још 60 наших суграђана биће запослено у новом трговачком објекту Лидл, који ће бити отворен у Бијелом Пољу, наглашава Смоловић за "Дан"

Година за нама била је изазовна за Бијело Поље са више аспеката. Настављена је пандемија вируса корона, дошло је до промјене власти на државном нивоу, а због кашњења са усвајањем државног буџета, били су успорени радови на реализацији капиталних пројеката који су од суштинског значаја за развој града, казао је у разговору за "Дан" предсједник Општине Петар Смоловић.

Поводом 3. јануара, Дана општине, Смоловић истиче да је, упркос свему наведном, локална управа испунила све оно што је обећала грађанима, а што спада у надлежност локалне самоуправе.

– Најважније је да смо стабилизовали финансијску ситуацију. Редовно смо исплаћивали обавезе према банкама и запосленима, сустигли смо плате, а чак смо исплатили и камату на кашњење зарада. Нијесмо се задужили ни један једини цент, већ се константно раздужујемо за неких два милиона еура годишње. Такође, наставили смо са смањењем оперативних трошкова пословања, а повећали смо и давања према свим корисницима буџета, од спорта до социјале – истиче Смоловић и додаје да су за четири године самањили број запослених у локалној управи за пет одсто.

– Имамо ту још да урадимо, тако да смо планирали отпремнине ако неко жели да оде из Општине. Ради се и нова систематизација за оптимизацију броја запослених – каже Смоловић.

ДПС убједљиво најјача политичка партија

У Бијелом Пољу ће највјероватније у мају бити одржани локални избори, а Петар Смоловић каже да је Демократска партија социјалиста убједљиво најјача политичка партија у граду на Лиму.

– Са коалиционим партнерима имамо убједљиву већину у локалном парламенту. Према свим истраживањима и даље смо најјачи. Испунили смо већину наших обећања, радили поштено и домаћински, и то нам даје за право да очекујемо у мају још јачу подршку – наводи Смоловић.

На питање остаје ли и даље на челу Општине, каже да о томе одлучују органи партије, као и грађани.

– Још не знам јесам ли ја тај који ће наставити са започетим послом, али у сваком случају онај ко буде предсједник Бијелог Поља мора бити способан и одлучан да заврши започето и настави домаћински развој града – поручује Смоловић.

А да се у Бијелом Пољу боље живи, он потврђује примјерима повећања накнада за новорођенчад која су сада 250 еура, давања за више од 250 редовних студената, као и за спортисте, особе са инвалидитетом и студенте без оба родитеља...

Каже да се у протеклом периоду улагало у образовање, здравство, пољопривреду, културу, спорт....и да, када се сабере све урађено и уговорено у току претходне четири године, укупни износ уложеног и уговореног прелази рекордних 100 милиона еура.

– Кад је у питању ова година, која тек што је почела, треба удружити знање и искуство, те сложно помоћи са свих нивоа, како би се започето у Бијелом Пољу завршило, да би грађани коначно осјетили бенефите кроз запосленост и долазак туриста. Мора се радити на развијању сеоске инфраструктуре, уз стални рад на повећању броја запослених. Зато бих желио да најавим 180 радних мјеста у овој години, 50 кроз омладинско и женско предузетништво, 70 кроз програм са ЕУ, а још 60 људи ће бити запослено у новом трговачком објекту Лидл, који ће бити отворен у Бијелом Пољу – наглашава Смоловић.

Саопштио је да ће бити асфалтирано и 100 километара сеоских путева, за шта ће бити потребно шест милиона еура, од чега ће три милиона бити обезбијеђена кроз кредит, а још три милиона кроз међународну донацију развојних фондова.

– То нам је главни циљ за следећу годину, да сеоско становништво не чека десет година већ да добије услове за останак на селу одмах, а ми то плаћамо наредну деценију. Иначе, Бијело Поље је прва општина у Црној Гори која издваја средства за вјештачку оплодњу, и за те намјене биће издвојено 30.000 еура. Тај предлог једногласно је усвојен на сједници локалног парламента на крају 2021. године – наводи Смоловић додајући да очекује пуну помоћ од Инвестиционо-развојног фонда са чијим представницима је недавно имао састанак. Та помоћ се, каже Смоловић, прије свега односни на финансирање пројеката који су значајни за општину.

– Приоритетне инвестиције локалне управе усмјерене су на унапређење постојеће и изградњу нове инфраструктуре, водоснабдијевање, саобраћај и уређење јавних површина, те заштиту животне средине. Како је један од највећих изазова у Бијелом Пољу лоша путна инфраструктура, посебно према селима, саговорници из ИРФ-а су се сагласили да треба да аплицирамо за бесповратна средства код Свјетске банке, док би преостали износ учешћа у том кредиту они подржали – каже Смоловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:57