Са једне од сједница которског парламента / -Б.М.
17/01/2022 u 06:40 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СО Котор у прошлој години одржала свега три сједнице: Усвојено 70 одлука, 37 једногласно

Мршуља је у разговору за "Дан" саопштила да је у 2021. години у локалном парламенту најактивнији био Клуб одборника ДПС-а, који је имао највећи број питања и дискусија, а најактивнији одборник био је проф. Љубенко Боровић

У минулој години которски парламент одржао је свега три сједнице, а на дневном реду нашле су се укупно 82 тачке. Према ријечима предсједнице Скупштине општине (СО) Котор Маје Мршуље, укупно је донијето 70 одлука, од којих 37 једногласно. Она по важности издваја одлуку о утврђивању локације за изградњу стубне трафостанице "Пољице" Кривошије Доње којом је омогућено стварање услова да грађани овог подручја добију напајање електричном енергијом, коју досад нису имали. Мршуља је у разговору за "Дан" саопштила да је у 2021. години у парламенту најактивнији био Клуб одборника опозиционе Демократске партије социјалиста (ДПС), који је имао највећи број питања и дискусија везаних за дневни ред сједница и одборничких питања, док је један од најактивнијих одборника у име коалиције "За будућност Котора" био проф. Љубенко Боровић, а међу активнијим је био и Клуб одборника Демократске Црне Горе.

image

Маја Мршуља, предсједница СО Котор

-Б.М.

Када су у питању одборници поједичано, највећи број излагања имао је, наводи, одборник Жељко Аврамовић (ДПС), затим одборник проф. Љубенко Боровић (ЗБК), те потпредсједник Скупштине – одборник Шпиро Вуловић (Демократе) и одборник Жељко Апрцовић (ДПС). Напомиње да је већина одборница и одборника, како из владајуће коалиције, тако и из опозиције, узимала учешће у раду локалног парламента у смислу излагања по тачкама дневног реда, с тим што су поменути одборници то најчешће радили.

За све одборнице и одборнике обезбијеђени таблет уређаји

– Оно што је велика промјена, коју бих истакла и на коју сам поносна, а тиче се рада Скупштине, јесте то што смо прије скоро годину увели нови начин достављања скупштинског материјала одборницама и одборницима, који се сада доставља на електронски начин, путем таблет уређаја које смо обезбиједили за све одборнице и одборнике, каже Маја Мрљуша и изражава захвалност свим колегама одборницама и одборницима који су одмах показали сарадњу у смислу подршке за промјену дугогодишњег начина достављања материјала.

– Такође, оно на што сам поносна јесте и одређени број одлука које су донијете једногласно. Наиме, све одлуке које се нађу на дневном реду сједница су одлуке које доносимо у корист грађана и грађанки Котора и искрена ми је жеља да у будућем раду таквих одлука буде још више – поручила је Мршуља.

Када је ријеч о транспарентности рада локалног парламента, Мршуља истиче да је СО Котор, откад је она изабрана на мјесто предсједнице, 29. децембра 2020. године, отворена за све грађане, те да је током тог периода имала велики број састанака и пријема, што унапријед најављених и заказаних, што незаказаних.

– Ово из разлога што смо као Скупштина и Општина заправо сервис грађанима којима стојимо на располагању у сваком тренутку у смислу помоћи и подршке у циљу остваривања права. Такође, у сусрет сваком скупштинском засиједању, медијима који прате рад локалног парламента уредно се достављају скупштински материјали од стране стручне службе Скупштине, те могу истаћи објективност и стручност новинара који прате засиједања. Свакако увијек постоји простор за унапређење односа између Скупштине и медија, а један вид је и овај начин сарадње који додатно показује транспарентност рада СО, те сам у том правцу захвална на прилици да на овај начин упознам читаоце "Дана" о раду СО Котор, изјавила је Мрљуша.

Истиче да јој је велика част бити предсједница локалног парламента у којем се доносе најважније одлуке за град, али и још већа обавеза и одговорност.

image

Палата Бизанти у којој се налази сала СО

-Б.М.

– У претходне скоро двије године свима нам се промијенио уобичајени начин живота и понашања који је донијела пандемија корона вируса. Што се тиче СО Котор, сједнице се већ дужи период не одржавају у сали Палате Бизанти, већ због поштовања епидемијских мјера у сали Кина "Бока". На једној од првих сједница, након конституисања Скупштине, донијели смо измјену пословника СО, која се односи на могућност присуства одборника сједницама и радним тијелима Скупштине путем информационо-комуникационе технологије, у случају ванредне ситуације изазване епидемијом заразне болести. Измјена пословника у овом дијелу нам је помогла, јер се неријетко деси да неко од одборника није у могућности присуствовати сједници из поменутог разлога – истиче Мршуља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 12:29