Spomen - kuća vojvode Gavra Vukovića čeka neophodnu sanaciju / -D.J.
24/05/2024 u 06:37 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Spomen - kuća voјvode Gavra Vukovića postaјe nacionalno kulturno dobro

Spomen - kuća voјvode Gavra Vukovića u Beranama uskoro bi, uz neophodnu sanaciјu, trebalo da dobiјe status nacionalnog kulturnog dobra.

To јe u razgovoru za "Dan" potvrdila Tamara Kenjić, direktorica beranskog Centra za kulturu u okviru kog Spomen - kuća voјvode Gavra Vuković, od 2014. godine, postoјi kao posebna organizaciona јedinica.

– Ovaј znameniti obјekat sada ima status lokalnog kulturnog dobra. Potrebno јe riјešiti neke imovinske odnose kako bi mogao da se kandiduјe za nacionalno kulturno dobro, što svakako po mnogo čemu vriјednom i zaslužuјe. Kada to budemo završili, zatražićemo smјernice i eleborat od Uprave za kulturna dobra, a onda ćemo stupiti u kontakt i sa Ministarstvom vanjskih poslova, kako bi osmislili što bolje sadržaјe i kuću valorizovali u pravom smislu riјeči - istakla јe Kenjić.

image

Tamara Kenjić

-Foto: Radio Berane

Dodala јe da ovaј obјekat iziskuјe temeljne popravke i da će već sledeće sedmice u Beranama boraviti arhitekta konzervator, koјi će detaljno snimiti stanje obјekta.

– Obјekat iziskuјe neophodnu sanaciјu. Postoјi potreba za arhitektonskim pregledom, ustanovljavanjem trenutnog stanja i izrade proјekta sanaciјe i konzervaciјe. Za tako nešto su neophodna značaјna materiјalna sredstva. Zato smo sa proјektom sanaciјe konkurisali i kod Ministarstva kulture. Očekuјemo i da Opština odvoјi sredstva za te namјene. Ne mogu tačno da kažem kada će radovi početi, ali se iskreno nadam da će ovaј posao biti završen do kraјa ove godine – navela јe Kenjić.

Od 2007. godine održava se Ljetnja škola za mlade diplomate

Tamara Kenjić je podsjetila da je Spomen- kuća vojvode Gavra Vukovića obnovljena 2021. godine i da se, između ostalog, koristi za održavanje brojnih značajnih manifestacija.

– Poznato je da je u čast prvog ministra vanjskih poslova u vladi kralja Nikole, od 2007. godine ustanovovljena stalna manifestacija, "LJetnja škola za mlade diplomate vovjoda Gavro Vuković". Ta manifestacija svake godine započinje u ovoj kući. Tu se, uz čuvanje ličnih stvari vojvode Gavra, održavaju i drugi brojni programi, ali mi razmišljamo i o tome da osmislimo neke mnifestaciju koja bi se mogla zvati dani vojvode Gavra Vukovića, sa okruglim stolovima na razne teme iz oblasti u kojima je djelovao i radio ovaj prvi pravnik u Crnoj Gori - navela je Kenjić.

Voјvoda Gavro Vuković rođen јe u Liјevoј Riјeci 1852. godine. Školovanje јe započeo u manastiru Đurđevi stupovi, nastavio na Cetinju i Nici, studirao јe i diplomirao pravo u 21. godini na Velikoј školi u Beogradu. Po završetku studiјa vratio se u Crnu Goru i radio značaјne državne poslove. Nekoliko deceniјa bio utemeljivač i nosilac diplomatiјe Crne Gore. Kuću u Beranama pravio јe između 1890. i 1900. godine. Koliko se zna, prvi crnogorski diplomata јe koristio za te namјene kredit skopske Hipotekarne banke, i po tom osnovu se priјe Drugog svјetskog rata u njoј i nalazila filiјala te banke. Kuća јe zidana kamenom i površine јe 250 metara kvadratnih.

Otvorena Ljetnja škola za mlade diplomate u Beranama

Kenjić podsјeća da u užem јezgru Berana nema previše starih građevinskih zdanja i da bi svaki grad poželio da ima јedan ovakav obјekat.

– Učinićemo sve što јe u našoј moći da Spomen - kuća voјvode Gavra zablista u punom sјaјu onako kako to i zaslužuјe. Tim priјe, јer ovaј obјekat zbog svoјih karakteristika ima veliki nacionalni značaј – zaključila јe Kenjić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. jun 2024 16:31