Зграда Општине Рожаје / В.Ра.
09/02/2022 u 07:37 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СПП оптужила локалну власт да гомила дугове: Из Општине Рожаје тврде да не дугују 25 милиона еура

Jавности jе познато да jе Општина током прошле године, захваљуjући одговорном и домаћинском руковођењу, значаjно умањила дуг по основу зарада, истиче се у саопштењу

Након што су из Странке правде и помирења (СПП) саопштили да локална самоуправа у Рожајама касни са примjеном програма "Европа сад" jер, како су навели, за то нема капацитета, из Општине jе саопштено да су такве тврдње нетачне.

У саопштењу обjављеном на саjту Општине наводи се да ће плате запослених за jануар бити прописно увећане и да реализациjа поменутог програма ниjе упитна нити било чиме оспорена.

-Jавности jе познато да jе Општина током прошле године, захваљуjући одговорном и домаћин-ском руковођењу, значаjно умањила дуг по основу зарада. Општина jе измирила све обавезе пема добављачима и извођачима радова, а сервисиране су и дрге обавезе према свим корисницима буџета, НВО сектору, спортским организациjама, студентима, ученицима, пензионерима, пољопривредницима и другима. Захваљуjући нашим представницима у Влади, у Рожаjама се тренутно реализуjу проjекти чиjа се вриjедност мjери милионима еура, а коjи гарантуjу отварање новог развоjног поглавља. Издваjамо проjекте скиjалишта "Штедим-Хаjла", реконструкциjу магистралног пута Рожаjе-Шпиљани, изградњу заобилазнице, градског колектора, дјечjег вртића, тржнице, спортске сале за средњошколце. Поносни смо на то што смо траjно вратили Општини и грађанима земљиште "Горњег Ибра". Зато демантуjемо злонамjерне наводе СПП-а да дуг Општине износи 25.000.000 еура већ jе таj износ неупоредиво мањи, што смо и приказали у завршном рачуну – саопштено jе из Општине уз оцjену да су тврдње коjе се односе на рад локалне управе политички инструиране, необjективне и паушалне, чиjи циљ jе прикупљање политичких поена.

СПП: У току масовно запошљавање због сигурних гласова

-Правни систем у држави jош не функционише па резон локалних функционера искључиво завршава на партиjском сабирању сигурних гласова. Можда на лични резон не можемо утицати, али правну државу ћемо ослободити из канџи интересно- партиjског естаблишмента коjи годинама гледа кроз прсте локалним моћницима. Треба нагласити да се управо сад запошљава велики броj људи да би се осигурали сигурни гласови. Запошљаваjу без jавног конкурса, без консултациjа са Министарством финансиjа, што представља озбиљно кривично дјело. Годинама упозоравамо да ће такав приступ неминовно довести до слома ионако осиромашеног буџета и егзистенциjе запослених коjи у нормалним околностима представљаjу сервис грађанима и окосницу развоjних програма. На нашу жалост, локална управа се претворила у главног кочничара развоjа и постала епицентар незадовољства грађана и неразвиjености Рожаjа – тврде из СПП-а.

Из СПП-а су саопштили да плате у локалноj управи и њеним институциjама касне неколико мjесеци, да jе наjвећи броj пензионера добио минималну пензиjу и да се привредни субjекти услед слабе куповне моћи грађана налазе у озбиљном проблему.

-Због своjе страначке грамзивости, Општина jе довела у питање егзистенциjу запослених. Умjесто да реализуjе санациони план по коjем jе до краjа 2019. године требало да отпусти више од стотину радника да би опстала, владаjућа структура запошљава додатну радну снагу и производи дуг од 25 милиона еура. Екстремна задуженост и трипут већи броj запослених од оптималног оставили су пустош у економском, друштвеном, спортском, културном, инфраструктурном и сваком другом смислу. Усљед таквог односа локалних функционера грађани се масовно исељаваjу – навели су из СПП-а, додаjући да 300 партиjских упосленика, коjи су прекоброjни, изискуjе издваjања од преко осам милиона еура годишње.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:46